Vormselviering in St.-Rikier

Vormselviering in St.-Rikier

29 mei 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zondag 12 mei vond de volgende bijzondere gebeurtenis plaats in de Sint-Rikierskerk van Bredene-Dorp, waar acht jonge individuen zich reeds van bij het begin van het schooljaar op hadden voorbereid. Ze zetten de volgende stap in hun geloofsreis tijdens de vormselviering. De kerk was prachtig versierd met rode vurige bloemen, die niet alleen het weer van de meimaand omarmden, maar ook de symboliek van vuur en enthousiasme toonden, passend bij deze plechtige ceremonie.
Het weer leek wel op maat gemaakt voor deze viering, met een stralende zon die de vreugde en het optimisme van de dag weerspiegelde. De atmosfeer was doordrenkt van opwinding en verwachting, en dit straalde door naar het feest dat na afloop plaatsvond in familiekring thuis of in een etablissement.
Familie en vrienden verzamelden zich in grote getale om de jongeren te ondersteunen en aan te moedigen tijdens deze belangrijke gebeurtenis in hun leven. De aanwezigheid van dierbaren, van wie velen zelf een rol speelden als peetouders, onderstreepte de waarde van gemeenschap en familiebanden in het beoefenen van het geloof.
Tijdens de viering namen de twee meisjes van de groep het voortouw door te zingen vooraan, terwijl de zes jongens vol enthousiasme en toewijding meededen. Het was duidelijk dat ze zich niet alleen voorbereid hadden om deel te nemen, maar er ook achter stonden. Een speciaal moment brak aan toen elk van hen individueel naar voren mocht komen voor het vormsel, waarbij hun peetouders hen vergezelden voor het altaar. Deze symbolische handeling benadrukte dat het volgende motto: “Geloven doe je niet alleen.”
Op het einde van de viering kwam nog een apotheose: het eigen dansje dat de jongeren hadden voorbereid en een lied dat ze ten gehore brachten aan het einde. Dit dansje hadden de vormelingen kunnen oefenen op weekend en werd door de gemeenschap begroet en aangemoedigd met een luid en warm applaus.
De vormselviering van deze acht jonge mensen in de Sint-Rikierskerk van Bredene-Dorp was werkelijk een prachtige en inspirerende gebeurtenis. Het markeerde niet alleen een belangrijke mijlpaal in hun persoonlijke geloofsreis, maar ook een moment van versterking voor de gemeenschap die hen omringt. Moge de toewijding en het enthousiasme van de viering hen bijblijven.
(Tekst: priester Nikolaas – Foto’s: Marc Diependael)