Studiereis vormselcatechisten St.-Antonius in Zuid-Limburg

Studiereis vormselcatechisten St.-Antonius in Zuid-Limburg

10 juli 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Van 3 tot 6 juni gingen de vormselcatechisten van St.-Antonius naar jaarlijkse gewoonte op meerdaagse uitstap. De autoreis naar Zuid-Limburg verliep zo vlot dat er besloten werd de afrit Bilzen te nemen voor een bezoek aan de Landcommanderij Alden Biesen in 1220 opgericht door de ridders van de Duitse Orde. Alden Biesen is één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio, en is nu een schitterende erfgoedsite, een internationaal cultuur- en congrescentrum en een toeristische trekpleister. Voor we verder trokken genoten we – en niet voor het laatst – van een heerlijk stuk Limburgse vlaai.

(Lees verder onder de foto’s)

Even buiten Maastricht, vlakbij de grens met België, bezochten we o.l.v. een begeesterende gids Daan één van de mooist bewerkte kalksteen-groeven ter wereld, de Jezuïetenberg. De Jezuïetenberg is een voormalige mergelgroeve in de Cannerberg die de jezuïeten in de periode 1880-1967 gebruikten ter ontspanning en waarbij vele kunstwerken in de vorm van tekeningen, beeldhouw- en waterwerken werden gecreëerd.

(Lees verder onder de foto)

Bezoek mergelgroeve Jezuïetenberg

Daarna reden we door naar de Amerikaanse Begraafplaats Margraten, tevens monument ter nagedachtenis aan de overleden soldaten uit de Verenigde Staten ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Roergebied, gedurende de Tweede Wereldoorlog.

(Lees verder onder de foto)

Bezoek Amerikaans kerkhof te Margraten

Tijd om de dag te besluiten in Teuven, een dorp in het Land van Herveente waar we verwelkomd worden door Joao en Joke voor een ontspannen verblijf in hun gezellig en familiaal hotel The Kings Head Inn in het dorp Teuven-Voeren.

(Lees verder onder de foto)

Gastvrij onthaal in Teuven (Voerstreek)

De volgende morgen was iedereen fris en monter voor de trip naar de abdij Lilbosch, een cisterciënzerabdij van de trappisten in het Nederlands-Limburgse Echt in de wijk Lilboscherveld. De abdij voorziet grotendeels in haar levensonderhoud door een eigen boerderij van ruim 110 hectare akkerbouw, zoogkoeien, een imkerij, maar vooral de Livars (Limburgse varkens), heuse scharrelvarkens die vrij kunnen uitlopen. De landbouw- en teelttechnieken zijn zo veel mogelijk biologisch. Naast het landbouwareaal heeft de abdij nog zo’n 30 hectare natuur in beheer. Na het kopje koffie en koekjes aangeboden door gastenbroeder Johannes en het bijwonen van het middaggebed gingen we noordwaarts naar Sittard. De welbekende cabaretier, zanger en dichter Toon Hermans was een geboren en getogen Sittardenaar.

(Lees verder onder de foto’s)

Broeder Johanes opent de poort van de abdij Lilbosch te Echt

Prachtige bloementuin bij de velden van de boerderij

Livar-varkens

Tijdens de Toon Hermans wandeling ontdekten we de historie van Sittard door de ogen van Toon, en bezochten we de bijzondere plekken in de stad waar hij zijn tijd doorbracht. Bijvoorbeeld de kerk, het Toon Hermanshuis, een ontmoetingsplaats voor kankerpatiënten, en de Markt met de vele stamkroegjes waar hij op het biljart zijn liedjes voor het eerst aan het publiek ten gehore bracht. Verder op het menu stonden het graf van Toon en zijn vrouw Rietje, het Gemmaklooster en de Rosakapel. De Gemmakapel is gewijd aan de Heilige Gemma Galgani. Hier vierde Toon zijn veertigste huwelijksverjaardag en werd zijn begrafenisdienst gehouden. Bovenop de Kollenberg in Sittard ligt de Sint Rosakapel. Een klein gebouwtje, van baksteen en mergel, met een grote en rijke historie. De kapel is in 1675 gebouwd ter ere van Rosa, de patroonheilige van Sittard. Toon Hermans was er een regelmatig bezoeker van.

(Lees verder onder de foto)

Graf Toon Hermans en zijn vrouw Rietje

De volgende dag trokken we naar het Zuid-Limburgse dorp Wittem waar, na een introductiefilmpje, gids Eric ons rondleidde in het redemptoristen-klooster Wittem, ook wel Klooster Wittem genoemd. Het staat bekend als bedevaartsoord van de heilige Gerardus Majella. Als afsluiter mochten we smullen van …Limburgse vlaai en koffie of thee!

(Lees verder onder de foto’s)

In de namiddag parkeerden we de auto’s aan de rand van Aachen om dan met het openbaar vervoer het centrum van de stad te bereiken, een hele ervaring. Uiteraard deden we de Dom aan waar meer dan 30 Duitse koningen gekroond werden. Deze kathedraal van het Bisdom Aken is ook de begraafplaats van Karel de Grote. We keken bewonderend naar het interieur van de kerk gebouwd tussen 796 en 803 in een achthoekige vorm naar een byzantijns voorbeeld. Nadien deelden we ons groepje in twee: shoppers en cultuurfanaten. Deze laatsten kozen voor een museumbezoek, nl. het Centre Charlemagne in het hart van de voormalige palts van Karel de Grote. In het museum wordt via verschillende stations het indrukwekkende verhaal over de geschiedenis van de stad Aken verteld.

(Lees verder onder de foto)

Op de laatste dag bezochten we de Abdij van Val-Dieu, een voormalige cisterciënzerabdij in Aubel. De abdij, gesticht in het begin van de 13e eeuw, is thans een bezinningscentrum en een bezoekerscentrum met onder andere een openbaar toegankelijk park, een brouwerij, een restaurant en een winkel. In februari 2002 verlieten de laatste drie monniken de priorij. Hun plaats is ingenomen door een christelijke lekengemeenschap, geïnspireerd door de regel van Benedictus en de traditie van de cisterciënzers. In de kapittelzaal vroeg de jonge en enthousiaste gids François ons de regel over het drinken van wijn voor te lezen, overigens een knap staaltje diplomatie, lees het zelf maar even na… Sinds 1997 wordt er in de brouwerij van de abdij opnieuw Val-Dieubier gebrouwen (blond, bruin, tripel en diverse speciaal bieren). Er is ook een kaasmerk onder de naam «Abbaye du Val-Dieu».Van beiden mochten we proeven na de deskundige uitleg van François!

(Lees verder onder de foto)

En dan luidde de figuurlijke klok van de terugreis. Even de Autoroute de Wallonie verlaten voor een stop om de scheepslift van Strépy-Thieu op het Canal du Centre aan het werk te zien. Indrukwekkend! En om te eindigen snoven we nog de ‘couleur locale’ op in een gezellige kroeg in Roeulx in de omgeving van La Louvière.

Het was eens te meer een leerrijke, bezinnende, en inspirerende studiereis! 
(Hugo Neirinck)