Als tochtgenoot op weg naar Lissabon

Als tochtgenoot op weg naar Lissabon

19 juli 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Salesiaan Pedro Ayala trekt naar de Wereldjongerendagen

Van 1 tot 6 augustus verzamelen jongeren van over de hele wereld in Lissabon om samen te ontmoeten, plezier te maken en het geloof te beleven. IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen biedt in de week voordien ook een voorprogramma aan. Zo vertrekt Pedro Ayala, salesiaan in de gemeenschap van De Takel in Oostende, al op 24 juli richting Portugal. Wij vroegen naar zijn motivatie voor deze ‘pelgrimstocht’.

In een groep op reis gaan is één van de ervaringen die ik heel interessant vind. Het geeft ons de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen, om uit onze dagelijkse leefwereld te stappen met eenzelfde doel, namelijk tijd te investeren om elkaar beter te leren kennen en dit op een plaats waarvan we kunnen zeggen dat het een neutrale plaats is. Het is buiten mijn comfortzone, het is ook buiten jouw comfortzone, we zijn allebei onderweg…

Jezus zelf kwam naar hen toe en liep met hen mee (Luc. 24:15)

En onderweg kunnen we ook de Heer Jezus ontmoeten die ons tegemoet komt, net als bij de Emmaüsgangers. Jezus zelf kwam naar hen toe en liep met hen mee. Hij luisterde naar hun angsten, hun frustraties, maar Hij verlichtte ook hun gedachten en hielp hen hun hart te openen om de boodschap van de Verrijzenis te ontvangen.

Tochtgenoot voor jongeren
De Wereldjongerendagen zijn een geweldige kans om samen met jonge mensen op weg te gaan. Dit is voor mij de eerste keer dat ik de kans krijg om mee te gaan onder begeleiding van IJD. Ik wil met de jongeren meegaan om hen te ontmoeten, om naar hun verhalen te luisteren, om hun vreugden en zorgen te delen en – wat voor mij het belangrijkste is – om de gave van het priesterschap met hen te mogen delen. Als Salesiaan van Don Bosco is dit een hoogtepunt om samen met de jongeren op reis te gaan.

Days in the Dioceses Porto
In het voorprogramma voor de Wereldjongerendagen ga ik de eerste vijf dagen met de jongeren naar de stad Porto in Portugal, waar we de kans krijgen om te verbroederen met de jongeren van het bisdom Porto. Het zal een moment van uitwisseling zijn, van ontdekking en kennis in een andere realiteit dan de onze. Ik beschouw dit als een grote kans voor persoonlijke groei.

Salesian Youth Movement Day
Het programma tijdens Wereldjongerendagen is zeer gevarieerd, met zeer belangrijke momenten: de catechese met de verschillende taalgroepen, de gebedswake en de viering met Paus Franciscus. Als Salesianen van Don Bosco krijgen we ook de gelegenheid om alle jongeren uit verschillende landen samen te brengen. Jongeren die op een of andere manier het salesiaanse charisma en de spiritualiteit  van Don Bosco delen. Deze dag zal plaatsvinden op 2 augustus in één van de salesiaanse scholen in Lissabon, in aanwezigheid van de Algemeen Overste van de Salesianen, Don Angel Artime, en de overste van de Zusters van Don Bosco, Moeder Chiara Cazzula. Het wordt dus een feestelijk moment. We verwachten er 5000 jongeren.

Roeping promoten
Ik ga mee als salesiaans gedelegeerde van de jongerenpastoraal in Vlaanderen en Nederland, samen met een groep salesiaanse priesters en theologiestudenten. Eén van de bijzondere opdrachten die we hebben gekregen is om tijdens de reis de roeping tussen de jongeren te promoten, misschien via het stellen van vragen die hen kunnen helpen om te ontdekken wat God van hen wil. In dit proces wil ik een reisgenoot zijn om samen met de jongeren die pelgrimstocht te maken. Ik hoop dat die ervaringen ons kunnen helpen om onze missionaire impuls in Vlaanderen en Nederland te vernieuwen. Om onze harten voor te bereiden, om door te gaan met de vreugde van het evangelie.
(Pedro Ayala, sdb)

Pedro Ayala (tweede van links) – WJD deelnemersdag 2023 © Koen Vandenbossche

“The place between us” Pedro Ayala, acrylverf op doek, 60 x 70 cm, 2023