Parochieassistenten komen samen op de Vuurtorenwijk

Parochieassistenten komen samen op de Vuurtorenwijk

20 juli 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Met een dertigtal parochieassistenten uit het bisdom Brugge kwamen we op vrijdag 17 juni naar jaarlijkse traditie samen voor een dagje ontspanning. Het was ondertussen drie jaar geleden dat we in deze formule konden/mochten samenkomen. Oriëntatiegroep Noord zorgde voor een zonnige en warme – letterlijk en figuurlijk – ontvangst in Oostende. Om het drukke stadscentrum te vermijden kozen we Oosteroever als uitvalsbasis. Voor zij die met de wagen kwamen is hier voldoende en gratis parking. Wie met de trein kwam, werd opgewacht door Napoleon hemzelf en met de overzetboot begeleid tot aan Fort Napoleon waar we ontvangen werden met koffie en gebak. Bij de start van de namiddag was een kort herdenkingsmomentje voorzien met gitaar en zang voor Sieglinde, een collega die in mei overleed. Vervolgens neemt Frank Goeminne ons mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van het Fort Imperial, zoals het destijds heette. Hij brengt ons met zijn verhaal terug in de tijd. Napoleon vreest een aanval vanuit Engeland op de haven van Oostende en laat daarom in 1811 een imposant fort in de duinen optrekken. Tot een Britse aanval komt het echter nooit. In de beide wereldoorlogen krijgt het fort opnieuw een bestemming als artilleriekwartier van het Duitse leger.

Maar we zijn uiteraard niet naar Oostende gekomen om een ganse namiddag binnen te zitten. De zonnecrème komt boven en er wordt duchtig ingesmeerd vooraleer naar het strand te trekken. Nabij het Oosterstaketsel installeren we ons met tafel en strandstoelen en creëren we de nodige schaduw met verschillende parasols. Kubb-spellen en petanque worden bovengehaald. Sommigen wagen zich tot aan de knieën in het koele water. Anderen vleien zich neer in het zand of op de strandstoelen en keuvelen er gezellig op los. Kortom, voor ieder wat wils tijdens deze ontspannende namiddag. Rond halfvijf wordt onze aandacht gewekt door een gekend deuntje. De ijskar komt zowaar onze richting uit. Allerlei verfrissende smaken vinden hun weg naar gretige monden. Even later wandelen we met z’n allen het Oosterstaketsel op om af te sluiten met een bezinnend momentje. Met Raymond van het Groenewoud en Toon Hermans maken we het even stil bij een uitzonderlijk kalme zee. ‘We shall overcome’ klinkt het nog uit dertig kelen tijdens dit serene moment. Een nietsvermoedende voorbijganger wordt aangesproken voor een mooie groepsfoto.

Terug in Fort Napoleon wacht ons een verkwikkend aperitief op het dakterras, waarna we ons tegoed doen aan enkele heerlijke gerechten uit de zee in het restaurant. Ook Marc Steen, bisschoppelijk gedelegeerde voor de parochiepastoraal, en Trees Lavens, verantwoordelijke voor het medewerkersbeleid, schuiven mee aan tafel. Het deed deugd om weer eens samen te zijn, klonk het uit vele monden. Niet alleen het zonnetje straalde tijdens deze dag, maar ook de vele gezichten van de collega’s! 
(parochieassistent Johan Vervaeke)

Meer foto’s zijn te bekijken via https://photos.app.goo.gl/jGxPJhipu4gdi3HFA

(c) Emina Gastan
(c) Emina Gastan
(c) Emina Gastan