Slotmoment ‘Sjaal voor de kathedraal’

Slotmoment ‘Sjaal voor de kathedraal’

12 december 2017 Uit Door decaproen@hotmail.com

In het kader van de Warmste Week (Studio Brussel) werd in het bisdom Brugge een sjaal van meer dan 2 kilometer lang gebreid! Bovendien werd 15.450 euro voor drie goede doelen ingezameld. Of hoe een klein idee van IJD Brugge een groots en liefdevol gebeuren werd.

Op zaterdag 2 december volgde de apotheose van dit project waar heel veel mensen naar uitgekeken hadden. De sjaal zou rond de kathedraal gehangen worden. Op 1 september was het startschot gegeven door IJD. Wekenlang werd door mensen uit ons bisdom gebreid aan de sjaal van 350 meter die ze rond de kathedraal wou hangen. Jong en oud, uit allerlei verenigingen, maar ook individueel, gingen aan de slag. Voor vele jongeren betekende dit een initiatie in het breien en ze werden op sleeptouw genomen door ‘oude rotten’ in het vak. Ook in de federaties Mariakerke en Bredene-Vuurtoren gingen heel wat mensen in op de oproep. Uiteindelijk breiden 750 mensen met het nodige enthousiasme mee aan de sjaal. De 350 meter werden er uiteindelijk 2.066!

Ook aan de oproep om de 3 goede doelen te steunen, De Takel uit Oostende, Tejo Brugge-Oostende-Kortrijk en De Zonnebloemblaadjes vzw werd heel wat gevolg gegeven. Dankzij bedrijfs- en individuele sponsoring werd een bedrag van 15.450 euro verzameld voor deze verenigingen die werken met jongeren in kansarmoede, met psychische moeilijkheden of een fysieke beperking.

Op zaterdagmorgen werd alles in gereedheid gebracht om de mensen in de kathedraal en het bisschopshuis te ontvangen en vooral nagedacht over hoe ze die enorme sjaal rond de kathedraal zouden hangen. Bij het binnenkomen van de kathedraal voor de adventsviering om 16 u. kon men er niet naast kijken. Overal lagen en hingen er stukken sjaal, zelfs uit de klokkentoren naar beneden. Voor ons waren plaatsen vooraan voorzien maar stilaan liep ook de rest van de kathedraal vol. Bisschop Lode ging voor in deze deugddoende adventsviering. Een gelegenheidskoortje van jonge gasten luisterde de viering op. De bisschop riep ons op om in deze advent hoopvolle en waakzame mensen te zijn. De verbondenheid tussen alle aanwezigen was (letterlijk) voelbaar tijdens het Onze Vader.

Na de viering werd iedereen aangespoord om een stuk sjaal ter hand te nemen en de koude winterlucht in te stappen. Zo’n 400 meter sjaal vond zijn weg naar buiten en rond de kathedraal. Gezellig stond iedereen schouder aan schouder tegen de kathedraal, wachtend tot de sjaal er helemaal rond zou zijn. Het verliep allemaal zeer ordentelijk en vlot. De koude handjes namen we er met plezier bij. Bisschop Lode en bisschoppelijk gedelegeerde Nathalie Verstraete knoopten de sjaal en overhandigden de cheques aan de goede doelen. Uiteindelijk vertrokken we in colonne, sjaal in de hand, in één lange stoet naar het bisschopshuis, waar we nog konden (na)genieten van een hapje en een drankje op het binnenplein. Verschillende jeugdbewegingen verwenden ons met pannenkoeken, warme chocomelk, hotdogs en wafeltjes. We werden opnieuw warm vanbinnen. Hopelijk doen de dekentjes straks hetzelfde met de vele vluchtelingen en daklozen!

Op woensdag 20 december 2017 omstreeks 15 uur trekken we samen met IJD naar het provinciaal domein Puyenbroek om het verzamelde geld symbolisch te overhandigen aan de mensen van Studio Brussel.

FOCUS/WTV-reportage: http://www.focus-wtv.be/nieuws/kathedraal-brugge-krijgt-sjaal-omgeknoopt?