Vlaamse Vredesweek – ‘Bruggen bouwen in tijden van kwetsbaarheid’

Vlaamse Vredesweek – ‘Bruggen bouwen in tijden van kwetsbaarheid’

20 september 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

De Vlaamse Vredesweek loopt van 21 september 2020, de internationale Dag van de Vrede, tot en met 3 oktober, de vooravond van het feest van Franciscus van Assisi. Het thema is “bruggen bouwen in tijden van kwetsbaarheid”. Pax Christi Vlaanderen biedt 7 keer een digitaal bezinnend aanbod aan rond dit thema. Om de twee dagen wordt een brug gebouwd. Je kan de bezinning onderaan meevolgen door op de dag te klikken.

Wie bruggen bouwt van vrede in tijden van kwetsbaarheid, zal ook de vrede van Christus ontvangen.
De Geest van vrede zal hem of haar nooit ontbreken.

Ieder van ons heeft dit jaar door de coronacrisis meer dan anders zijn of haar kwetsbaarheid ervaren. Wij zijn allemaal gebotst op onze grenzen in confrontatie met dat onooglijk klein virus. De meest kwetsbaren werden nogmaals het hardst geraakt. De nood aan de ander werd op scherp gezet.

Ondanks de belemmeringen hebben velen onder ons toch alternatieve en nieuwe verbindingen gemaakt naar die ander via solidariteitsacties, online gesprekken of extra telefoontjes. We hebben (her)ontdekt hoe kostbaar het is bruggen te kunnen bouwen naar die andere(n) toe!

Bruggen bouwen is een vredeswerk bij uitstek. Bruggen bouwen gaat over aandachtig luisteren naar de anderen en naar je eigen innerlijke stem, het gaat over verbinding maken en verzoenen, over opruimen van vooroordelen, stoppen van haatmails… Bruggen bouwen vergt durf, deskundigheid en creativiteit, geduld en volharding. Bruggen bouwen is een ‘work in progress’, het roept op tot daden en vergt vooral regelmatig onderhoud. 

Dag 1 : Brug naar de gevangene

Dag 2 : Brug naar de ander/Ander

Dag 3 : Brug met de vluchteling, de vreemdeling

Dag 4 : Brug met de andere in mezelf

Dag 5 : Brug op straat

Dag 6 : Brug met conflictgebieden, dichtbij en verder af

Dag 7 : Brug naar élk schepsel

De Vlaamse Vredesweek is een initiatief van Pax Christi Vlaanderen.