Broederlijk Delen en Pasen

Broederlijk Delen en Pasen

12 april 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

We eindigen met een getuigenis van Charlotte, deelneemster van een inleefreis naar Colombia. ‘De laatste avond koken we spaghetti voor de abuela (grootmoeder). Ze heeft zoveel voor ons gedaan en was een fijne gastvrouw. We proberen haar iets terug te geven en iets te maken dat een beetje Belgisch aanvoelt. We doen het met de ingrediënten uit de plaatselijke dorpswinkel. Als het eten klaar is, eet de abuela er maar een klein stukje van. Ze is in de wolken. De rest van haar bord wordt uitgedeeld aan iedereen die in het huis langskomt die avond. Als er één ding is dat ik in het Colombiaanse dorp leerde, is dat delen iets heel mooi en belangrijk is. Alles wordt er gedeeld. Het gaat om het samen beleven, het samen zijn. Het is iets dat wij in onze Westerse maatschappij zijn kwijtgeraakt. En het is iets moois en waardevol om te koesteren. Laten we met zijn allen meer delen.’

De steen weggerold. De weg ligt open. De horizon wenkt.
© Arcabas – Uit het Veelluik Passie en Verrijzenis

We delen… schepping – opstanding – vreugdeOp Pasen klinkt de boodschap dat de dood niet het laatste woord heeft. De vrouwen bij het graf delen vreugdevol nieuws. Jezus leeft. Een nieuwe schepping is begonnen. God blijft kiezen voor rechtvaardigheid en liefde over de dood heen. De opstanding van Jezus mag ook onze opstanding worden. Opstaan met mensen in het Zuiden met wie wij strijd, hoop, vreugde verder willen delen. Het is Pasen, hoogfeest van ons christen zijn!

De weg ligt open.
De horizon wenkt

van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde:
geen vernieling meer,
geen honger,
geen oorlog,
geen verdriet,
geen bedrog.

De weg ligt open.
De horizon wenkt

van recht en gerechtigheid:
water om te leven,
het recht te eten
van wat het land opbrengt,
de kans om op zoek te gaan
naar onze diepste kern.

Ga ons voor naar Galilea.
Wacht ons daar op.
Wees leeftocht,
geestdrift,
hart onder de riem,
als we aan de slag gaan
om uitzicht op toekomst te scheppen,
in weer en wind,
in de dagen die we nu nog niet kennen.
(Karel Malfliet)

ZALIG PASEN!