(N)u zijt wellekome

3 december 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op donderdag 26 december, tweede Kerstdag, ‘zijt u wellekome’ rond de kerststal aan de Visserskapel in Bredene. Dan zingt de Confrérie van ’t Vynckx- en Woutermansambacht, onder muzikale begeleiding van Speelgroep Ocarina en m.m.v. Davidsfonds Bredene, samen met de aanwezige ‘mensen van goede wil’ aloude kerstliederen. Een warme jas is op dat moment geen overbodige luxe want er wordt in de open lucht gezongen. Een paraplu hebben we in dertig jaar ‘Kerstsfeer rond de stal aan de Visserskapel’ nog niet dikwijls nodig gehad.

De eerste ‘editie’, op 26 december 1990, werd evenwel ‘gezegend met uiterst slecht weer, stortvlagen en stormwind’ (Confrérietijdschrift De Heraut, nr. 26). De ‘meer dan dertig moedigen die het barre weer trotseerden om deel te nemen aan de zangstonde, zochten bij gebrek aan een herberg beschutting in de kapel. In de loop van de voorbije dertig jaar overheerste een zachte winter en steeg het aantal aanwezigen tot meer dan tweehonderd! Laten we hopen dat we het op de dertigste editie droog kunnen houden. Misschien wordt het wel een witte kerst? Volgens het KMI is die kans heel erg klein. Een witte kerst is vrij uitzonderlijk. Sinds 1900 telden we er slechts elf. De laatste witte kerst dateert alweer van 2010.

Weer of geen weer, we verzamelen – toegang vrij – om 16 uur rond de kerststal aan de Visserskapel (Klemskerkestraat 1). Die kerststal werd er voor het eerst geplaatst in december 1990. Dat vieren we met een beker Glühwein of chocolademelk en een ‘luk’ (West-Vlaams traditioneel nieuwjaarwafeltje). We nemen afscheid van 2019 en toosten op een voorspoedig en ‘gelukt’ 2020.
(N)u zijt (allen) wellekome!