Duynewake 2022 herbe(g)(z)int

Duynewake 2022 herbe(g)(z)int

1 juni 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

De pastorale eenheid Galilea Bredene-Vuurtoren organiseert, met steun van de gemeente Bredene, tweejaarlijks een ‘Duynewake’ in de traditie van zeezegeningen aan de Belgische kust. De editie van dit jaar vindt plaats op zaterdag 2 juli 2022. Duynewake is een zingevend evenement met een boodschap. Een happening waar het sacrale en het menselijke elkaar ontmoeten. Met het thema ‘herbe(g)(z)innen’ willen we mensen raken en aan het denken zetten. Duynewake is een eigen-zinnig festival met een ziel, waar ontmoeting en folklore elkaar omarmen, toegankelijk voor een breed publiek, jong en oud, toeristen en inwoners van Bredene, gelovigen en niet-gelovigen.

Een nieuw begin!
Na de ‘windstille’ coronaperiode hijsen we opnieuw de zeilen en kiezen het ruime sop. De ankers worden losgegooid, de netten te water gelaten. Een herstart, een nieuw begin. We vieren het leven in en op de zee, we danken voor het water, bron van leven, maar ook van werk voor velen. We vragen, hopen en verwachten dat de netten vol mogen zijn, maar ook dat de zee geen mensen meer van ons zou wegnemen, dat het zicht over de eindeloosheid van het water ons rust en vrede mag schenken.

Zeezegening
Tijdens de eucharistie in de Visserskapel om 18.00 u. herdenken we zij die het leven lieten op zee. De vissersmis wordt opgeluisterd door Ocarina en het koor Weerklank uit Mariakerke. Nadien stappen we, onder begeleiding van doedelzakspelers en met het Mariabeeld voorop, in een plechtige processie naar de vloedlijn waar, tijdens een korte bezinning, om voorspoed gevraagd voor wie zich op zee begeeft en ook van de zee leeft. Met een bloemenhulde herdenken we de overleden vissers en zeelieden.

Folkgroep Spilar
Tijdens het ontmoetingsmoment achteraf zorgen de Oostendse Visbakkers voor een hapje uit die zee en maken we ruimte voor ontmoeting op de tonen van folkgroep Spilar, met een kloppend hart voor folksongs van bij ons. Hier opgetekend en gevonden, hier gespeeld en gezongen: korte-keten-muziek als het ware. Opgetrokken rond de stemmen van zus en broer Eva en Maarten Decombel, geruggesteund door de snaren en keyboards van Ward Dhoore en Jeroen Geerinck.. Drummer Louis Favre vervolledigt de groep en schildert zwoele pastelkleuren op hun muzikaal palet. De band boetseert een heel eigen universum, ontstaan uit de confrontatie van eeuwenoude standards met recent materiaal en eigen songs. Heldere gitaren en mandolines in dialoog met de urban vibes van keyboards en drums. Spilar is een band met een missie en brengt een ode aan het West-Vlaams met een eigentijdse & unieke sound. (https://www.spilar.be/)

Duynewake 2022 is een organisatie van de pastorale eenheid Galilea Bredene-Vuurtoren met steun van de gemeente Bredene. De viering vindt plaats in de Visserskapel en het ontmoetingsmoment in het verkeersvrije stuk van de Klemskerkestraat in Bredene-Duinen. We nodigen jullie graag uit om mee te komen ‘proeven’ van een ‘zin’volle Duynewake en… het is bovendien gratis toegankelijk. 

Meer info op http://www.duynewake.be of via Johan Vervaeke, 0499 43 43 64 of decaproen@hotmail.com

18.00 u.           VISSERSMIS in de Visserskapel
                        ‘ter nagedachtenis van zij die op zee gebleven zijn’
19.00 u.           PROCESSIE naar de vloedlijn en ZEEZEGENING
20.30 u.           Optreden SPILAR, folkgroep rond Maarten en Eva Decombel
                        ‘met een kloppend hart voor folksongs van bij ons’

Vanaf 19.00 u. doorlopend ontmoeting, sfeervol terras, met een drankje en een hapje