Vormelingen St.-Rikier ontdekken de wereld van eerlijke handel in de Wereldwinkel

Vormelingen St.-Rikier ontdekken de wereld van eerlijke handel in de Wereldwinkel

27 maart 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

In een wereld vol mysteries en uitdagingen hebben de vormelingen van Sint-Rikier een opmerkelijk avontuur beleefd in de Oxfam Wereldwinkel van de Vuurtorenwijk. Ze kregen de primeur van een escaperoom, die werd uitgewerkt door de vrijwilligers van de wereldwinkel. Op vrijdagavond 8 maart opende de Wereldwinkel zijn deuren voor deze jonge ontdekkingsreizigers. Uitgerust met een walkie-talkie, met vastberadenheid en een dosis nieuwsgierigheid, gingen ze op zoek naar de sleutel die hen toegang zou geven tot de Wereldwinkel. De escaperoom bood een unieke gelegenheid om op een speelse en educatieve manier kennis te maken met de fundamenten van eerlijke handel en duurzaamheid. Terwijl ze door de vier kamers navigeerden, werden de vormelingen uitgedaagd met opdrachten, raadsels en puzzels die hen stimuleerden om na te denken over de wereld om hen heen en de impact van hun keuzes. Zo stelden ze bijvoorbeeld zelf met foto’s het proces van koffieboon tot kopje koffie samen. In elke kamer van de escaperoom werden zo belangrijke aspecten van eerlijke handel en duurzaamheid belicht. Van de rechtvaardige behandeling van boeren in het Zuiden tot het belang van milieuvriendelijke praktijk, werden de vormelingen aangemoedigd om na te denken over hun rol als wereldburgers en hoe zij kunnen bijdragen aan een rechtvaardigere en duurzamere wereld. Een aantal vormelingen voegde meteen de daad bij het woord en kochten met hun zakgeld zelf op het einde producten om mee te nemen naar huis. Met teamwork, communicatie, probleemoplossende – en af en toe een duwtje in de rug – vaardigheden werkten de vormelingen samen om de uitdagingen te overwinnen en de mysteries van de escaperoom te ontrafelen. De escaperoom diende niet alleen als een spannend en actueel avontuur, maar ook als een krachtig leermoment. Door de interactieve benadering konden de vormelingen de abstracte concepten van eerlijke handel en duurzaamheid omzetten in tastbare ervaringen. Ze kregen de kans om te begrijpen hoe hun keuzes als consumenten een verschil kunnen maken in het leven van mensen over de hele wereld en de gezondheid van onze planeet. Aan het einde van het avontuur, nadat ze alle hindernissen hadden overwonnen en de laatste puzzel hadden opgelost, ontvingen de vormelingen de sleutel van de wereldwinkel. Maar meer nog dan een fysieke beloning, gingen ze enorm enthousiast naar huis en namen ze waardevolle inzichten en inspiratie mee.
(priester Nikolaas)