Relaas van een kerstwandeling in onze PE Galilea

Relaas van een kerstwandeling in onze PE Galilea

6 januari 2021 Uit Door decaproen@hotmail.com

Tweede Kerstdag… In normale omstandigheden, kerstliederen zingen bij de visserskapel. Afgelast! De reden hiervoor kennen we allemaal! Alternatief gezocht en gevonden… ‘Kerststallentocht’ langs de vier kerken, 12 km, dat is te doen! Rugzak met hapje, drank én regenkledij erin, en we konden eraan beginnen…

We besloten om in Sint-Theresiakerk te starten, het dichtst bij onze verblijfplaats, maar toch al 2,5 km te stappen… Er lag een blad met info, wandelroute, én een antwoordformulier voor de op te lossen vragen. Een doos waar telkens de vraag opstond. We vonden er vooral, rust, stilte, en geborgenheid bij Het Kind! Even mijmeren in ‘onze’ kerk waar we meestal de vieringen bijwonen. En toch wel het gemis ervaren…

En nu op stap naar Bredene-Dorp… Rustige wegen, grauwe grijze lucht, opkomende wind… Dit voorspelde niet veel goeds! Maar we hielden het droog! Ook in Sint-Rikier was het intens stil! Sfeervol opgebouwde stal, tijd om even te zitten… Te mijmeren, en denken aan mensen die ons nauw aan het hart liggen! Niet vergeten: antwoord zoeken op dé vraag! Met wat zoek en telwerk was deze klus snel geklaard!

Mutsen en sjaal aan… Het kon niet uitblijven: regen! Dus regenkledij uit de rugzak, en op stap naar de derde kerk van onze tocht! Tussen de huizen viel de regen en wind nog mee! Maar toen we richting Sint-Jozefskerk wandelden langs de spuikom met wind op kop, joeg de wind ons eerder de andere kant uit! Maar we bleven de ster volgen… Ook hier, een sfeervol opgebouwde stal, hartverwarmend om even halt te houden… Kaarsje aan te steken, gebed, als dank voor alles wat er het voorbije jaar nog wél was! En ja, zoeken naar de oplossing van dé vraag!

We zetten onze tocht verder richting Sint-Antoniuskerk, opnieuw langs de spuikom! Gelukkig blies de wind dezelfde richting uit… Dit wilde voor ons zeggen, een goeie duw in de rug! De regen was er nog steeds bij… Ook al was het vrij koud, ons hart was vervuld met een warme gloed… Met behulp van de wind waren we vrij snel in onze laatste kerk van de vier! Hier bleven we wat langer zitten! Genietend van sfeer, stilte en de huilende wind rondom de kerk! We losten onze laatste vraag op, en lieten het antwoordformulier achter in de doos!

Om de cirkel van deze wandeltocht te volbrengen, besloten we om toch tot aan onze ‘startkerk’ door te wandelen. En de tram niet te nemen… Langs de Sint-Theresiakerk liepen we verder naar huis… Mijmerend over deze intense, warme (ook al was het ijzig koud) en vreugdevolle ervaring… Hopend dat er veel mensen in onze voetsporen deze tocht gaan maken, en hetzelfde kunnen voelen als wij!

Als afsluiter een woordje van dank! DANKjewel werkgroep Galilea, DANKjewel Femma om dit op korte tijd te realiseren! DANK aan ieder die haar/zijn steen bijdroeg in de verschillende kerken! Deze wandeltocht, in 2021, ZEKER VOOR HERHALING vatbaar!
Marc en Paul