’t Is weer voorbij… die mooie Jokkebrokzomer

’t Is weer voorbij… die mooie Jokkebrokzomer

13 augustus 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op 1 juli startte, zoals elk jaar, speelpleinwerking Jokkebrok. Zij bieden in de zomermaanden een vrijetijdsaanbod voor kinderen en tieners van 3 tot 14 jaar op de terreinen van parochiaal ontmoetingscentrum De Caproen. Voor leiding en monitoren werd het ongetwijfeld een memorabele zomer. Door deze ongewone tijden veranderde er dit jaar heel wat aan hun werking. Van zodra de nationale overheid groen licht gaf werd met de gemeente Bredene rond de tafel gezeten om alles in goede banen te leiden. Zo was er de beperkte capaciteit en het werken in bubbels. Ze moesten het dit jaar doen met vier bubbels van maximum 50 kinderen en moni’s. Dit betekende concreet één bubbel voor de kleuterwerking en drie bubbels bij de 6 tot 12 jarigen. Met deze laatsten werd ook uitgeweken naar het nabijgelegen Sportcentrum. Enkel op die manier konden ze de veiligheid garanderen en het open speelpleinaanbod zo goed mogelijk behouden. Er werd gespeeld en geravot in afgebakende zones en in de eigen bubbel. De handen werden veelvuldig gewassen, zowel bij het binnenkomen van het domein als gedurende de dag, ouders werden ontvangen aan de poort. Wie zich tussen de bubbels begaf moest zich voorzien van een mondkapje. Jammer genoeg konden ze dit jaar geen tienerwerking organiseren, maar deze zullen ongetwijfeld de tijd van hun leven beleefd hebben op de jeugddienst die een eigen aanbod ontwikkelde.

(c) Jokkebrok

Ondanks alle coronamaatregelen zijn het toch heerlijke weken geweest zowel voor de kinderen als voor de monitoren. Zo konden de kleuters hun helden van Frozen ontmoeten en op warme dagen brachten waterspelletjes de nodige verkoeling. Ondertussen transformeerden de kinderen van 6 tot 12 jaar in piraten, feeën, trollen en konden ze mee glijden op een DIY waterglijbaan. Als we dit artikel schrijven komen er nog een tweetal fantastische weken aan, waarbij een heuse hittegolf op het programma staat.

(c) Jokkebrok

Met 200 kinderen zat Jokkebrok dicht tegen zijn gebruikelijke maximum. Om alles is goede banen te leiden, waren er dus heel wat animatoren nodig. Dankzij extra subsidies van de gemeente werden nu ook jobstudenten ingeschakeld, daar waar ze andere jaren enkel op vrijwilligers mochten rekenen. Ook voor hen was het dit jaar aanpassen. De monitoren kwamen, elk in hun eigen bubbel, niet in contact met elkaar. Een feestje bouwen of samen een filmpje kijken na de dagelijkse speelpleinwerking zat er dan ook niet in. Maar zij bezorgden net als andere jaren elk kind een leuke zomer in wat ze zelf noemen ‘een open-aanbod’. Dankzij het kansarmoedebeleid van de gemeente vonden ook heel wat kansarme kinderen uit de buurt ook nu weer hun weg naar een onvergetelijke vakantie.
(Johan Vervaeke)

(c) Jokkebrok