Alternatieve kruisweg in St.-Jozefskerk

Alternatieve kruisweg in St.-Jozefskerk

12 april 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

“Kunt gij dan niet een uurtje met Mij waken?” vraagt Jezus aan Zijn leerlingen in de tuin van Getsemane.
Op vrijdag 31 maart werden zo’n 35 mensen meegenomen in het verhaal van die laatste tocht van Jezus. Onder hen tien vormelingen die in de huid kropen van verschillende personages die getuige waren van deze bijzondere gebeurtenis. Mensen die Jezus zeer trouw waren, maar ook mensen die het minder goed met Hem voorhadden.

Zo hoorden we hoe Jezus er na de maaltijd alleen komt voor te staan, welke gedachten er in het hoofd van Pilatus en de hogepriester omgingen, de twijfel van Petrus, Judas en de honderdman, maar ook welke emoties Jezus’ moeder, Veronica en Maria Magdalena overvielen en waarom Simon zijn hulp aanbood om het kruis te dragen.

De getuigenissen werden ondersteund met beelden uit de kruisweg, videofragmenten en muziek. Deze eigentijdse, alternatieve kruisweg viel duidelijk in de smaak van alle aanwezigen, getuige de positieve reacties na afloop.
(tekst: Johan Vervaeke – foto’s: Kristine Decroos)