Palmzondag – ‘Wij houden stand’

Palmzondag – ‘Wij houden stand’

29 maart 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op Palmzondag horen wij hoe Jezus de stad Jeruzalem intrekt op een ezelsveulen, het lastdier van de armen. Na een leven, verborgen voor de macht, wordt hij als een koning ingehaald. Een blijde intrede. Een koning die zich laat inspireren en zijn leven laat richten door de Thora, geen mens boven zijn naaste, maar een dienaar. De confrontatie blijft niet uit.

Palmzondag gaat ook over de weg naar een rechtvaardige samenleving, een moeilijke weg met veel obstakels. Wij die kiezen voor de 25%-revolutie mogen hopelijk met de profeet Jesaja zeggen: ‘De Heer heeft mijn oor geopend en ik heb mij niet verweerd. Ik ben niet teruggedeinsd.’ Ook Jezus deinst niet terug. Hij houdt vast aan zijn roeping en zending dat Hij ‘gekomen is om te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen.’ Jezus kiest ervoor om dienstknecht te blijven.

Ook wij kunnen kiezen voor de weg van dienstbaarheid en engagement en met Jezus de Goede Week ingaan. Kies jij, te midden van de velen die aan de kant staan, voor die tegendraadse weg? Hopelijk mag onze inzet meer zijn dan het hosanna van de intocht. Hopelijk vinden wij, ondanks kritiek en tegenwerking, in ons geloof de vastberadenheid om te leven zoals Jezus. Hopelijk blijven wij ons inzetten voor een warme en rechtvaardige samenleving met aandacht voor mensen zonder rechten en zonder stem. Dat tegenstand ons niet mag ontmoedigen en dat wij standhouden!

Van procent naar deelteken

In Guatemala sensibiliseert Pastoral de la Tierra San Marco gemeenschappen rond hun recht op water en grond. Water, nochtans een gemeenschappelijk goed dat toebehoort aan iedereen, is er, naast grond ongelijk verdeeld. De partnerorganisatie ondersteunt deze gemeenschappen zodat ze samen hun stem kunnen laten gelden tegenover de overheid en de bedrijven.

Doña Irma Guinac Alvarado ziet elke dag hoe er in haar dorp gebrek is aan proper water waardoor mensen niet genoeg voedsel hebben, ziek worden en arm blijven. De overheid heeft geen aandacht voor hun problemen. Irma neemt daarom uit volle overtuiging deel aan het verzet. Ze blijft doorgaan tot de bedrijven stoppen met het stelen van grond en water dat de gemeenschap toebehoort en de toekomst van de kinderen garandeert. Ze wordt bedreigd en achtervolgd, maar laat zich niet intimideren. Ze houdt stand en toont zich als een sterke en solidaire activist die opkomt voor haar buren en denkt aan de toekomst.

Gebed

Er zijn mensen die denken koning te zijn
zij zetten zich een kroon op het hoofd,
en hoog te paard laten zij zich toejuichen door hun onderdanen
die ze voor de rest niet zien staan.

Er zijn koningen die de baas willen spelen
door anderen hun wetten en regels op te leggen.
Zij menen precies te weten wat goed is voor hun onderdanen
maar ze vergeten wel naar hen te luisteren.

Er zijn ook andere koningen,
mensen die niet zoeken te heersen maar te dienen,
koningen die het goede zoeken in en voor alle mensen
die vrede en zinvol leven willen voor iedereen.

Er zijn ook koningen die zich niet te groot voelen
om door de knieën te gaan voor medemensen
die in alle eenvoud de weg van dienstbaarheid gaan
ons gewezen door Christus Koning
die koning met een doornenkroon.

Irma uit Guatemala is een sterke en solidaire activist en denkt aan de toekomst (c) Alexander Perez Ventura