Eerste communie in Sint-Rikier

Eerste communie in Sint-Rikier

5 juni 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op Pinksterdag 19 mei, terwijl het weer op dat moment nog bewolkt was, vierden elf kinderen uit onze parochie hun Eerste Communie, een vreugdevol moment dat niet snel vergeten zal worden. Het thema van de viering was “Feest met Jezus”, en de kerk was dan ook feestelijk versierd met kleurrijke ballonnenbogen en prachtige bloemen. De ouders van de communicanten hadden hard gewerkt om de kerk na de generale repetitie in een feestelijke sfeer te brengen door samen ballonnen op te blazen (en soms te doen ploffen).

De viering begon met een warm welkom door de kinderen en later door pastoor Nikolaas, die de aanwezigen meenam in het evangelieverhaal van de koning die een feest gaf. Dit verhaal benadrukte het belang van erbij horen en klaar zijn voor het feest door het dragen van een feestkrans. Er was aanvankelijk iemand die zijn krans niet aanhad en daardoor niet kon meevieren, maar gelukkig haalde hij deze op tijd en kon iedereen gezamenlijk genieten van het feest. De kinderen beeldden dit prachtig uit, en er was zelfs een communicant die de rolstoel, die hij lange tijd nodig had, had meegebracht voor het toneel in de viering.

De kinderen werden begeleid door hun juf Soetkin en kregen ook steun van Louise en Hayley, die vorig jaar hun vormsel deden en nu hun broer en zus met liefde ondersteunden door het voorlezen in het evangelieverhaal. Muzikale begeleiding werd verzorgd door Bald en Tim, die met hun keyboard en gitaar de viering sfeervol opluisterden. Daarnaast was er de trouwe hulp van kerkbediende Josephine, samen met het team van de Eerste Communie: Ilza, Nicolas, Thiago en Helen, die ervoor zorgden dat alles vlekkeloos verliep.

Het enthousiasme van de kinderen was aanstekelijk en verwarmde de harten van alle aanwezigen. Tijdens zijn homilie vertelde pastoor Nikolaas een prachtig verhaal over een bloem die haar kopje liet hangen, maar dankzij het gezelschap van andere bloemen weer fier omhoog stond. Dit symboliseerde de kracht van delen en samenzijn, en raakte iedereen diep.

Een bijzonder moment tijdens de viering was toen pastoor Nikolaas de kinderen uitnodigde om na de communie hun ogen te sluiten en de liefde van Jezus te ervaren. Het was ontroerend om te zien hoe de kinderen in stilte baden en zich openstelden voor deze bijzondere ervaring.

De viering was een waar feest met Jezus, niet alleen voor de kinderen die hun Eerste Communie deden, maar voor de hele parochiegemeenschap. Het was een dag vol vreugde, samenzijn en de liefde van Jezus die ons allen verbindt. Na de viering klaarde de hemel buiten op en kon iedereen vreugdevol verder vieren. We danken iedereen die heeft bijgedragen aan deze mooie dag en kijken uit naar de vele feesten met Jezus die nog zullen volgen.
(priester Nikolaas – foto’s: Marc Diependael)