Bezinningsbijeenkomst Samana Bredene

Bezinningsbijeenkomst Samana Bredene

10 maart 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op vrijdag 6 maart waren 55 Samana-leden bijeen gekomen in de Sydelinghe, lokaal van de CM, in Bredene-Dorp, om een bezinnende voordracht bij te wonen over een moeder tijdens de Groote Oorlog. Het zaaltje was goed gevuld, net groot genoeg voor 55 personen. Een beetje krap als je je moest verplaatsen als iedereen al neerzat.  Bij aankomst stonden de tafels al netjes gedekt met de kopjes voor de koffie. Ignace Goethals vertelde ons het verhaal van een moeder tijdens de Grooten Oorlog. Hij vertelde het niet alleen, maar vertolkte ook de rol van de personen waarover hij vertelde.

De Grooten Oorlog
Het verhaal speelde zich af op een boerderij in de Kempen in de herfst van 1917. Een weduwe en haar dochter krijgen van de veldwachter van het dorp te horen, dat drie Duitse soldaten in de schuur komen logeren om te herstellen van opgelopen oorlogsleed. Het zint de moeder niet echt. Heimelijk vreest ze ook voor de ontmoeting van die mannen met haar knappe jonge dochter. Daarbij heeft ze zelf twee zonen die tegen de Duitsers vechten aan het IJzerfront. Ze toont echter haar gouden hart en staat de soldaten bij. Zij gedragen zich heel dankbaar en tot haar verbazing knappen ze allerhande werkjes op die ze dan zelf niet meer hoeft te doen. Ze vindt het fijne jongens. Ignace Goethals  vertelt en acteert, terwijl zijn vrouw Brigit Decraemer voor licht en geluid zorgt. Het eindigt wel droevig: haar jongste zoon sterft aan het front  en twee jaar na de oorlog  sterft ook de moeder. 

Koffie met gebak en daarna een omhaling
De oorlog is gedaan en we kunnen genieten  van een lekker kopje koffie of thee met een gebakje erbij. Er wordt heel wat gebabbeld over het ontroerende verhaal dat door Ignace zo schitterend gespeeld werd. Zijn optreden was gratis, maar toch vroeg hij een vrijwillige bijdrage waarvan de opbrengst naar de Arkgemeenschap in Brugge zou gaan, die onderdak biedt aan 8 personen met een mentale handicap. Ignace is er medewerker. Een hoed werd rondgegeven waarin men een bijdrage kon storten. Die hoed bracht 173 euro op en Samana gaf een premie van 150 euro. Ignace en Brigit konden terug naar Brugge met 328 euro op zak voor de gehandicapten. Prachtig!

Na nog wat gebabbel en nog wat koffie of thee was het bijna 16 u. en trok iedereen welgezind naar huis. Voor de Samana-medewerkers viel er nog wat op te ruimen, maar dergelijke klusjes zijn ze gewoon. Bedankt voor de aangename namiddag.
(Karel Fischer)