De nieuwe paaskaars – teken van hoop

De nieuwe paaskaars – teken van hoop

27 maart 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Een nieuwe paaskaars werd gekozen door het team om onze geloofsweg het hele jaar te begeleiden en als teken van hoop te branden in vieringen en uitvaarten. In het midden van de kaars staat een boom waarvan de bladeren naar boven dwarrelen en daarbij overgaan in vlammen. Dit heeft diepe bijbelse betekenissen, waarbij verschillende lagen elkaar overlappen. Zo laat de boom zich verbinden met het verhaal van de roeping van Mozes met de brandende doornstruik in het boek Exodus. Ook wij zijn als doornstruiken waarlangs God spreekt en soms als dorre takken die God met het vuur van zijn liefde in lichterlaaie zet. De profeet Jeremia zegt: “Als ik denk: Ik wil Hem niet meer noemen, niet meer spreken in zijn naam, dan laait er in mijn hart een vuur op, dan brandt het in mijn gebeente. Ik doe moeite om het in bedwang te houden, maar ik kan het niet.” (Jeremia 20, 9). Een andere betekenis is de boom uit psalm 1, het begin van het Psalmenboek, waar de mens die zich in Gods wet en weg verdiept, vergeleken wordt met een boom, gepland aan stromend water, die rijke vruchten draagt.
In ieder geval is er ook een opwaartse beweging in de kaars te vinden: we worden uitgenodigd ons leven te verheffen als een geurige offergave voor de Heer. Tenslotte is er ook het vuur dat kan verwijzen naar de Heilige Geest, naar het enthousiasme dat ons bezielt als gelovigen (Handelingen 2). We hopen dat de tekening en de kleuren van de nieuwe paaskaars die in alle kerken van onze PE dezelfde is, jullie mag inspireren!