Stilstaan bij 11 november

Stilstaan bij 11 november

10 november 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Net terug van een bombardement in de eerste lijn schreef componist, dichter, soldaat Ivor Gurney in een brief naar huis: “Het heeft me uitgeput en put me uit en laat me alleen nog maar verlangen naar een goedaardige wonde die me weg kan halen uit dit alles, en me de vrijheid zou geven om Bach te spelen.” Maar bij gebrek aan zo’n wonde, en vooral bij gebrek aan een goede piano, houdt hij het die dag maar op het liedje van de brancardiers en signaalgevers: ‘I want to go home’… ‘ik wil niet dood, ik wil naar huis’
(Piet Chielens)

In de oorlog speelt muziek een mooie en essentiële rol. Wanneer alleen nog de dood bij je staat wordt muziek een zeldzaam teken van leven. “Wanneer de moed ons ontviel, namen de liedjes het van ons over, zij lieten ons geloven dat het leven nog enige zin kon hebben, dat er nog een toekomst was”.

Op 11 november, Wapenstilstand, herdenken we de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en denken we eveneens aan alle onschuldige slachtoffers van welke oorlog waar ook ter wereld. Stilletjes hopen we met z’n allen op een vredevolle en begripvolle maatschappij. Er is nog werk aan de winkel.

Met tekst en muziek willen we vandaag dit onnoemelijk lijden herdenken.
De link naar de liederen open je best met de rechtermuisknop in een nieuw tabblad. Zo kan je in de tekst de Nederlandse vertaling volgen.