Noord-Zuidquiz zorgt voor sfeervolle avond in zaal Vuurtoren

Noord-Zuidquiz zorgt voor sfeervolle avond in zaal Vuurtoren

5 april 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

In het najaar van 2022 staken enkele mensen van de werkgroep Broederlijk Delen-Mariakerke de koppen bij elkaar om een nieuwe editie van de Noord-Zuidquiz voor te bereiden. De campagne van Broederlijk Delen rond de 25%-revolutie was een dankbare inspiratiebron. Zo werd de quiz opgebouwd rond een aantal thema’s die we terugvinden in de campagne.

Een eerder sobere opkomst van deelnemende ploegjes zorgde niettemin voor een sfeervolle avond in zaal Vuurtoren op vrijdag 17 maart. Stipt om 19.00 u. werd de aftrap gegeven voor een quiz met uitdagende, maar niet onhaalbare vragen. Net als in de vorige editie werd gestart met het vertonen van de campagnefilm, meteen al goed voor een eerste thema in de quiz. We zagen een strijdvaardige Irma in Guatemala die opkomt voor het recht op grond en water, dat dikwijls ernstig vervuild is door verschillende bedrijven. Ondanks de dreiging geeft de gemeenschap van La Blanca niet op en strijdt voor een betere toekomst. Gamechangers, rebellen, verzet, kunst & cultuur, wetenschap, water en muziek passeerden verder de revue en tijdens het culinair thema waren er zowaar proevertjes. Een fles met 100 gram erwtjes ging gedurende de quiz de zaal rond en zorgde voor de schiftingsvraag: hoeveel erwtjes zitten in de fles? Halverwege de avond werd zo al een eerste prijsje in de wacht gesleept door Chiro Nelle die met één erwtje verschil het dichtst bij het juiste antwoord zat.

André en Jean bemanden als vanouds de bar terwijl Stina en Mare, leidsters van Chiro Nelle, het nodige vocht tot bij de verhitte breinen brachten. Kristine zorgde er dan weer voor dat de inwendige mens versterkt werd. Verder konden we nog rekenen op de hulp van pastoor Dirk en Edwin voor het ophalen van de antwoordformulieren en op de jury die breed verbeterde.

Na een spannend einde kwam ‘De Fairtraders’ als eerste uit de strijd met 90 punten (op 120), gevolgd door ‘De Zeevosjes’ en ‘De Klokkenluiders’. Alle groepjes kregen, naast een wenskaartenset van Broederlijk Delen, een mooie prijs mee naar huis. De quiz bracht 351,90 euro op die we straks mogen schenken aan Broederlijk delen, waarvoor DANK!

Onze dank gaat uit naar de deelnemende groepjes en de inzet van de vrijwilligers. Zij lieten allen de activist in zichzelf wakker worden en bewezen dat je geen rebel hoeft te zijn om mee te doen met de 25%-revolutie!
(tekst: Johan Vervaeke – foto’s: Dirk Spanhove)

Hieronder nog enkele sfeerfoto’s van de quiz