Bezinningsnamiddag bij Samana Bredene

Bezinningsnamiddag bij Samana Bredene

20 maart 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op donderdag 29 februari was Agnes Vereertbrugghen te gast bij Samana Bredene met een boeiende uiteenzetting over haar pelgrimstocht naar Rome. Zo’n 40 aanwezigen waren hierbij aanwezig in De Caproen. Ze werden welkom gegeten door voorzitter Dirk Declerck die meteen ook bestuurslid Agnes voorstelde.

Agnes legde deze 2600 km lange route af met een zelf uitgestippeld parcours en met de zegen van priester Nikolaas. Een rugzak van 8 kg met beperkte kledij, toiletgerief en een noodrantsoen nam ze met zich mee. Onderweg in Duitsland en Oostenrijk had Agnes af te rekenen met veel regen en omleidingen door aardverschuivingen. Toch kon ze de vele oude burchten met houtsnijwerk en beelden bewonderen. In Italië waren de hoge temperaturen dan weer een uitdaging, maar ook de vele hoogteverschillen. Ze kwam zeer oude kerken, boerderijen en kloosters tijdens het stappen, maar ook veel mooie natuur. Onderweg kwam ze in contact met andere bedevaarders waarbij ze een deel van de route samen stapten of overnachtten op dezelfde locaties, in hotels, campings of kloosters. Agnes deelde verder nog enkele ervaringen van de pelgrimstocht zoals het onderweg zijn met een lege brooddoos en de schoonheid van de natuur voelen, het brood delen met anderen, het kruis van je leven niet wegstoppen, jouw kleine hand in Zijn grote hand. En niet in het minst het fluiten van vreugde als het einddoel in zicht is. Na een tocht van een dikke drie maanden kon Agnes haar pelgrimsdiploma in Rome afhalen. Proficiat Agnes!

Tijdens de pauze was er koffie en gebak en gaf Dirk nog wat uitleg over de Samana-reizen. Rond 16.30 u. kwam een einde aan deze boeiende voordracht en wenste Dirk iedereen een goede thuiskomst na nog een woordje uitleg over onze komende activiteiten.
(Rita Vanhaelst)