Eerste communicanten laten het Licht groeien

Eerste communicanten laten het Licht groeien

9 februari 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zaterdag 29 januari trokken heel wat eerste communicanten uit onze pastorale eenheid op tocht, met hun gezin, op zoek naar het Lichteiland. Op een gekozen tijdstip vertrokken ze daarbij vanuit hun parochiekerk in de Vuurtorenwijk, in ‘t Sas of in de Duinen voor een uitgestippelde wandeling in de omgeving.

Tijdens de wandeling beluisterden ze, via de smartphone, verhalen van Jozef, Maria, Hanna en Simeon, maar ook van de ‘slechterik’ Herodes, die het wat moeilijk heeft met de geboorte van een ‘nieuwe koning’. Zo gingen de kinderen op stap met Maria en Jozef die hun zoon Jezus, veertig dagen na zijn geboorte, naar de tempel brengen om God te bedanken. Onderweg verneemt koning Herodes dat de kinderen op zoek zijn naar het Lichteiland en daagt hen uit er als eerste te zullen aankomen. In de tempel aangekomen ontmoeten ze Hanna en Simeon, twee oudere mensen, die blij zijn ‘het Licht’ te zien en elk hun verhaal brengen. Hanna weet dat God zal komen als een kind. Een kind dat groot zal worden en een Licht zal zijn voor de hele wereld. Simeon vertelt hoe Jezus zijn armpjes naar hem uitstak. Hij neemt Jezus in zijn armen en voelt het Licht in hem komen. Nu kan hij in vrede heengaan. En Herodes? Die gaat er met een rotvaart vandoor. Ja… waar Licht is moet de duisternis verdwijnen.

Na elk luisterfragmentje volgde een leuke opdracht die de kinderen, samen met mama en papa en met enkele meegebrachte voorwerpen, tot een goed einde moesten brengen. De raadseltjes in het boekje leverden hen de woorden op die ze nodig hadden om op het einde van de tocht volgende zin samen te stellen: ‘Jezus is het Licht voor jou en voor mij.

Alle eerste communicanten, maar ook de broertjes en zusjes, staken vervolgens nog een theelichtje aan en brachten dit tot bij Maria. Zo groeide rond het Mariabeeld een lichteiland van kleine kaarsjes dat, naarmate de dag vorderde, alsmaar groter werd. Om af te sluiten bad het gezin een kort gebed tot Maria waarin ze haar vroegen de kinderen te beschermen en te helpen uitgroeien tot gelukkige mensen die de weg van Jezus mogen gaan.

Dankjewel aan de vele helpende handen die zorgden voor een warm onthaal van de kinderen en hun gezin én voor een mooi (catechese)moment voor de eerste communicanten.  
(parochieassistent Johan)

Ook in de Duinen stonden de eerste communicantjes reeds ongeduldig te wachten op de start van de wandeling. Een prachtig zonnetje lachte hen tegemoet en gewapend met hun benodigdheden gingen ze met hun gezin op stap. Telkens blije gezichten bij het doorgaan, maar zeker ook nog bij de terugkomst. Zo waren ze in de stemming om nog een stil momentje bij het Mariabeeld te vertoeven. De kaarsjes brandden mooi en moeder Maria stond in een prachtig lichteiland. 
(parochieverantwoordelijke Jeannot)

Op de Vuurtorenwijk kregen we dan weer hulp van 8 vrijwilligers (het maken van een mooi lichteiland, het warm onthaal (in een beurtrol) van de kinderen en hun ouders, het maken van wafeltjes en snoepjes, het beluisteren van verhalen van de deelnemers, enz…). Wat ons bijzonder trof was het enthousiasme en de blijdschap bij de kinderen en hoe gemotiveerd de ouders met hun kinderen meegingen in het verhaal van Lichtmis (en eigenlijk zelf catechese gaven). Prachtig! Een heel geslaagde namiddag voor jong en oud!  (pastoor Dirk)

Foto’s SAS & DORP (Johan & Marleen)

Foto’s DUINEN (Jeannot)

Foto’s VUURTORENWIJK (pastoor Dirk)