Vlaamse Seniorenweek – ‘Ouder worden: geen eindpunt, maar een keerpunt’

Vlaamse Seniorenweek – ‘Ouder worden: geen eindpunt, maar een keerpunt’

2 november 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Zeventig jaar kan ons leven tellen,
tachtig misschien, als wij krachtig zijn;
het grootste deel is zorgen en verdriet,
de jaren vliegen voorbij en wij met hen…
Geef ons evenveel dagen van vreugde
als de dagen dat U ons met droefheid bedeelde,
en de jaren van ellende die we doorstonden.
(Psalm 90, 10-15)

De seniorenweek, een initiatief van de Vlaamse Ouderenraad, vindt jaarlijks plaats tijdens de derde week van november, dit jaar van 21 tot en met 27 november. Vandaag strookt het aanbod qua ouderenzorg vaak niet met dat waar huidige en toekomstige ouderen met zorgnoden op hopen. De Vlaamse Ouderenraad wil dit thema in de kijker zetten en de wensen en verwachtingen van de (toekomstige) ouderen weerklank geven. Over de toekomst van de ouderenzorg gaan ze het debat aan met professionals en spraakmakende stemmen in de zorg. Met het oog op de verkiezingen van 2024 willen ze een eisenbundel overmaken aan de politieke beleidsmakers.

‘Als jij dat graag hebt, liefste’
Gisteren heb ik een écht echtpaar gezien. Hij was over de tachtig. Zij nauwelijks iets jonger. Een beetje buiten adem tornden ze tegen de straathelling op. Hij had spierwit haar. Zij had blauwe ogen, met rimpeltjes om te zoenen. Hij leek last te hebben van astma. Zij van reuma. Ze keken niet naar de stroom, niet naar de prachtige gebouwen. Ze keken naar elkaar en hielden stevig elkaars hand vast.
Ik ben zeker dat ze een hele bende kleinkinderen en achterkleinkinderen moeten hebben. Dat zij een hele reeks miseries, zorgen, ruzies en verzoeningen hebben meegemaakt. Met spaarzame woorden wellicht, maar met de wil om bij elkaar te blijven en ook de wil om met elkaar te sterven. Je kunt daar om glimlachen. Maar er is veel liefde nodig om bij zichzelf te zeggen: ‘Ik zou met haar, met hem willen doodgaan’, en zich eindelijk veilig te voelen.

Haar blauwe ogen zaten nog vol vragen. Hij hield haar bij de hand alsof hij ze tegen alles wou beschermen: het oud-worden, de aftakeling, de eenzaamheid, de dood.
Ik heb hen niet durven vragen, of ook zij destijds elkaar verscheurd, uitgekafferd, verraden hebben. Ik heb hem niet durven vragen of hij haar op een of andere morgen ineens minder mooi, minder begeerlijk, minder verleidelijk had gevonden of zij hem een maniak, een knorpot, een kletsmajoor of een baasspeler heeft gevonden.
Of zij hem op de zenuwen had gewerkt met haar jam, haar confituur, haar gepraat en haar eeuwig rommelen in de kasten.
Of hij haar tot wanhoop had gebracht met zijn kruiswoordraadsels, zijn opscheppen met heldendaden uit zijn legertijd, zijn postzegels en zijn branie. Ik heb hen niet durven vragen hoe vaak hij bij het weggaan de deur hard had dichtgeslagen, hoe vaak zij gehuild had, hoe vaak hij haar gezegd had: ‘Je begint dik te worden’, hoe vaak zij hem toegeroepen had: ‘Je houdt niet meer van me zoals vroeger.’ Ik heb ze niet gevraagd hoe vaak ze op het punt hadden gestaan te scheiden, elkaar te vernietigen, elkaar te haten misschien.

Wat komt het er trouwens op aan? Ze waren daar, nog altijd daar, nog altijd samen. Een kneep, een systeem, een mirakelrecept voor een mirakelliefde bestaat niet. Alleen de liefde bestaat: met haar revoltes, haar dode ogenblikken, haar schaduwzijden en haar crisismomenten, waar men alleen kan hopen dat het groeicrisissen zullen zijn. Een met littekens gemerkte liefde, aangrijpender misschien door al die verwondingen dan een liefde die niet geleden, niets gewaagd, niet gebotst zou zijn. Ik heb hen ook niet durven vragen: ‘Hoe hebben jullie het klaargespeeld?’ Wie zou zoiets durven vragen.

Toen ze twintig waren heeft zij hem wellicht gezegd: ‘Gaan we samen dansen?’ En hij heeft geantwoord: ‘Als jij dat graag hebt, lieveling.’ Als hij dertig was: ‘Gaan we naar de zee?’ – ‘Als jij dat graag hebt, lieveling’, moet zij gezegd hebben. Later nog: ‘Gaan we samen de kinderen eens bezoeken?’ – ‘Als jij dat graag hebt.’

Daar in de straat, waar ik woon, met haar helderblauwe blik schenen ze te zeggen: ‘Gaan we samen tot het einde van het leven?’ En de wijze waarop zij elkaars hand vasthielden, scheen te antwoorden: ‘Als jij dat graag hebt, liefste…’
(naar Simonne Conduché)

Lees verder onder de foto

Je ziet ze op hun weg, de met elkaar vertrouwden.
En de een soms vaste dan de ander.

Maar het ritme afgestemd.
Met tussen hen beiden een zwijgen en spreken
dat een hele wereld draagt.
Ze kijken ver weg, naar wat ligt achter de horizon.
En naar de dingen die doorgaan met gebeuren.

Samen oud geworden.
En gebleven steun en toeverlaat.
Zolang zij de ander aan hun zijde weten,
ongeacht de zorg die in hun kleren hangt,
zijn zij voor elkaar een redplank.
En ongenoemd ook nog die innige en laatste zegen.
(Kris Gelaude)

Enkele seniorenverenigingen uit onze pastorale eenheid organiseren in die periode ook een seniorenfeest:

Seniorenfeest bij OKRA-Bredene
Op dinsdag 15 november gaat het seniorenfeest van OKRA-Bredene door in De Caproen. Vanaf 11 u. ben je welkom voor het aperitief, waarna een heerlijke maaltijd voorgeschoteld wordt door traiteur Standaert. Het showgedeelte in de namiddag wordt verzorgd door zangeres Helena Gaudi, die een mix brengt van bekende chansons, niet alleen in het Nederlands, maar ook in andere talen. Meezingen en -dansen is de boodschap! Voor de prijs van 45 euro (leden) en 55 euro (niet-leden) ben je welkom op dit seniorenfeest. Inschrijven voor deze dag (graag vóór 10 november) kan bij André Pollet, 059 32 23 50 of via andre_pollet@skynet.be.

Seniorenfeest bij OKRA-Vuurtoren
Op donderdag 10 november gaat het seniorenfeest van OKRA-Vuurtoren door in Zaal Vuurtoren. Vanaf 11.30 u. ben je welkom voor een aperitief, waarna een koud buffet als maaltijd geserveerd wordt. Daarna koffie en dessert. Alle jarigen die 80, 85 of 90 jaar zijn worden speciaal gevierd met chocolade en een fles porto. Intussen is er natuurlijk ook een tombola (met mooie prijzen), komt muzikant Eddy Cafmeyer spelen. Voor de prijs van 29 euro (leden) ben je welkom op dit seniorenfeest!
Inschrijven bij Rosette of onze bestuursleden.