Groene linten duiken op in het centrum van Oostende

Groene linten duiken op in het centrum van Oostende

20 februari 2021 Uit Door decaproen@hotmail.com

Maandagavond 15 februari 19.00 uur.
Een drietal ‘gemaskerde’ mannen verzamelen aan het Kursaal van Oostende, gewapend met schaar, plakband, enkele rollen groen lint en een fototoestel. Op verschillende plaatsen in het centrum van Oostende zullen zij in de komende uren enkele zorgvuldig gekozen locaties afspannen met hun lint. Voorbehouden voor de happy few. Zo staat er te lezen op het lint. Het is best spannend om in het schemerdonker, onherkenbaar voor de vele camera’s in het stadscentrum, deze missie uit te voeren. Van elke locatie wordt een foto genomen die we straks zullen gebruiken. Waarom al deze geheimzinnigheid? Een zoveelste coronamaatregel? Een protestactie? Na enkele uren keren de mannen naar huis terug en gaat Oostende de nacht in. Een enkeling heeft hen opgemerkt.

Dinsdag 16 februari 08.00 uur.
Oostende ontwaakt onder een stralend zonnetje. Vroege vogels ontdekken aan het Kursaal, langsheen de zeedijk en in het centrum enkele afgespannen locaties Een groen lint met daarop ‘Voorbehouden voor de happy few’. Op datzelfde moment kruipt één van de mannen achter zijn computer en mailt hij een aantal mensen aan. Als attente burger licht hij de pers in over deze opmerkelijk actie. ‘Even signaleren. Tijdens mijn avondwandeling zag ik gisteren her en der plaatsen in Oostende afgespannen met een lint en daarop de boodschap “VOORBEHOUDEN VOOR DE HAPPY FEW”. Ik vraag mij af wat dit te betekenen heeft?’ Terzelfdertijd plaatst hij de boodschap op de sociale media. ‘Iemand dit nog gezien? Graag ‘delen’ a.u.b.’ Een tsunami aan reacties volgt. Ook in andere Vlaamse steden zijn mensen in de nacht van maandag op dinsdag op pad gegaan. Brugge, Kortrijk, Leuven, Brussel,… uit alle windrichtingen reageren mensen ‘ook bij ons’. Wat is hier aan de hand? De telefoon rinkelt met de vraag wat dit te betekenen heeft. ‘Kun je ons hier iets meer over vertellen?’ Onze man hult zich in stilzwijgen. Nog even volhouden…

Dinsdag 16 februari 11.00 uur.
De afspanacties die in verschillende steden plaats vonden worden opgeëist door… Broederlijk Delen. ‘In de nacht van maandag op dinsdag werden op verschillende plekken in Vlaanderen en Brussel parken, bankjes, speelpleinen, fietsenstallingen en winkelparkings afgesloten. Voorbehouden voor de happy few. Met deze opmerkelijke acties lanceert Broederlijk Delen vandaag zijn jaarlijkse vastencampagne.’ De actie heeft alvast zijn doel niet gemist. De boodschap wordt opgepikt en krijgt aandacht in verschillende media. Een kort interview op Radio2 West-Vlaanderen sluit deze spannende uren af. Missie geslaagd!

Met deze opmerkelijke stuntactie trapt Broederlijk Delen zijn jaarlijkse campagne op gang. Voorbehouden voor de happy few kadert in de strijd die ze al jaren voert tegen globale ongelijkheid en de nood aan verandering van ons economisch model. Hiermee wil de organisatie de aandacht vestigen op het feit dat slechts een kleine groep mensen, de happy few, toegang heeft tot rijkdom, welvaart, kansen en mogelijkheden. En dat de grote meerderheid van de mensen wereldwijd niet genoeg heeft om waardig te leven. Of met andere woorden dat dingen die hier voor velen vanzelfsprekend zijn, voor de meeste mensen wereldwijd niet bereikbaar zijn.

Delen en herverdelen
De happy few – en daar hoort de meerderheid van de mensen hier in België ook bij – zijn met een rotvaart alles aan het opsouperen. Natuurlijke rijkdommen, vruchtbare landbouwgronden, oceanen, oerbossen en onze biodiversiteit. Het moet er allemaal aan geloven. Nochtans biedt de planeet, als we ze fair en duurzaam beheren en verdelen, alles om iedereen goed te laten leven.

Broederlijk Delen blaast dit jaar zestig kaarsjes uit. Al zestig jaar brengt ze de boodschap dat delen en hérverdelen de oplossing kan zijn voor de sociale en ecologische uitdagingen waar we voor staan. Delen en herverdelen betekent ook beseffen dat wij het met iets minder moeten doen. Versoberen en vertragen om onze levenskwaliteit en die van anderen weer te doen toenemen. In deze vastenperiode mag dit voor ons een oproep zijn.

“Wij roepen iedereen op om dit vast te houden en te koesteren en de schadelijke ballast van onze levensstijl op te geven zodat we eerlijk kunnen delen met zij die meer nodig hebben, hier en elders.”

Campagne in tijden van corona
Voor het tweede jaar op rij voert Broederlijk Delen actie onder corona. Ondanks de beperkte mogelijkheden gaan vele vrijwilligers ook dit jaar weer met veel enthousiasme en engagement aan de slag om er een geslaagde campagne van te maken. Met de werkgroep in onze pastorale eenheid voorzien we, ter vervanging van het Sober Maal en de solidariteitsmaaltijden, en waarschijnlijk op zondag 16 mei (als de maatregelen het ons toelaten) een afhaal-ontbijtbox ten voordele van Broederlijk Delen. Ook in Mariakerke-Oostende werken ze aan een coronaproof (wandel)alternatief om de campagne in de kijker te zetten. Hou alvast uw Kerk&Leven en de website in de gaten voor meer info hierover… Verder liggen er in al onze kerken collecteomslagen voor wie een gift wil geven en zo wil delen met onze broer en zus uit het Zuiden. Je kan de envelop afgeven aan de parochieverantwoordelijken. We hopen op deze manier alsnog een mooie som te mogen doorstorten aan Broederlijk Delen.

Johan Vervaeke
(bron: persartikel Broederlijk Delen)

Parochieassistent Johan (midden) in het schemerdonker op missie tegen globale ongelijkheid (c) BN