34e paarden- en huisdierenzegening in Bredene

34e paarden- en huisdierenzegening in Bredene

29 juli 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden De Rappe Sprinters op zondag 15 juli hun paarden- en huisdierenzegening op de weide van Willy en Micheline Rammelaere in de Dorpstraat te Bredene. Zowel manège Ruitershof als Stal Greet Minne hadden toegezegd. Dit jaar ook een nieuwigheid: één paardenvisser, zeven Brabantse paarden en een echt boerengespan uit de goeie oude tijd. De voorbereidingen startten reeds de zaterdagvoormiddag met het klaarzetten van de weide, uitzetten van de nadars, tenten en geluidsinstallatie. Ook enkele standjes met honing en lokale drankjes van Bart en Christel Vandepoele-Vandewalle en het Bredens Ambachtelientje. Het podium voor de zegening was een aanhangwagen van Bart en Christel, waarvoor hartelijk dank. Zondag was de grote dag: de middag begon met een kleine optocht door de straten van Bredene Dorp. De optocht begon om 14.30 u. vanaf het Kerkhof Priorij, naar de Molenstraat, tot de Dorpstraat, langs Bistro Molendorp, naar de Oude Tramstraat tot aan de weide Rammelaere. Wij kwamen wat vroeger aan op de weide, die reeds goed gevuld was met bezoekers en baasjes van huisdieren. Ook de burgemeester en het schepencollege lieten wat op zich wachten. Het geduld werd toch wat op de proef gesteld, maar rond 15.15 u. konden wij starten. Voorzitter Luc Decramer verwelkomde de burgemeester, de schepenen, de leden van de gemeenteraad maar ook priester van dienst E.H. Nikolaas Vanneste, die E.H. Dirk Spanhove verving die weerhouden was. Ook dank aan de familie Rammelaere voor het beschikbaar stellen van hun weide. Hij bracht ook hulde aan de overleden erevoorzitter en medestichter van De Rappe Sprinters André Huygebaert overleden voorzitter Roland Declerck en overleden bestuurslid Roger Vansteenkiste. Ook de Burgemeester sprak zijn waardering uit voor deze Eerst was het Ruitershof aan de beurt met een dressuur, daarna Stal Greet Minne met jumping. De voorstelling werd gesmaakt, en ook de Brabantse paarden deden hun duit in het zakje. Daarna volgde de plechtigheid met de zegening van de ruiters van het Ruitershof met een 25-tal paarden. Daarna volgde Stal Greet Minne, eveneens met een 25 jeugdige Springers. De Paardenvisser, het boerengespan en Brabantse paarden, koetsen en pony’s kwamen als laatsten. Daarna volgden de baasjes met hun huisdieren. Na de zegening dankte voorzitter Luc Decramer de aanwezigen voor hun komst. De zeer zonnige en warme namiddag werd afgesloten met wat napraten en een drankje. Weer een mooie traditie voor Bredene Dorp.
Noël Verkest, secretaris De Rappe Sprinters