Sint-Hubertus

Sint-Hubertus

24 oktober 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zondag 3 november om 6.45 u. is er in de St.-Antoniuskerk (Vuurtorenwijk) een gebedsmoment met zegening van de St.-Hubertusbroodjes. De bakkers uit onze federatie Bredene-Vuurtoren zijn allen in het bijzonder uitgenodigd.

Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het Christendom in het jaar 683 op Goede Vrijdag. Hij joeg een hert na met zijn kruisboog in de bossen in de Ardennen. Vlak voordat hij aanlegde voor het genadeschot, draaide het hert zich om en toonde Hubertus zijn gewei met daartussen een lichtend kruis. Hubertus hoorde een stem zeggen: “Hubertus, waarom verlies je je tijd met dergelijke bezigheden? Als je je niet tot de Heer keert, zul je naar de hel gaan.” Hubertus knielde neer en vroeg wat hij moest doen. “Ga naar mijn dienaar Lambertus, bisschop van Maastricht, en doe wat hij u zegt”. Bij het zien van het kruis en het horen van de stem, herinnert hij zich ook dat een hert een deel van Gods Schepping is, waarvoor men nauwgezet zorg moet dragen. Sint Hubertus staat nu bekend als de patroonheilige van de jacht.

Hubertus ging in de leer bij Lambertus. En uiteindelijk volgde hij hem op als bisschop van Maastricht. Hij verkondigde het geloof in Brabant en de Ardennen, vandaar dat in het zuiden van Nederland en in heel België vele kerken naar hem zijn vernoemd. Hubertus overleed in 727 waarschijnlijk in de Voerstreek.

Omdat hij eens een man van hondsdolheid genas, wordt hij speciaal aangeroepen tegen deze ziekte. Daarom wordt het Hubertusbrood gezegd op 3 november, zijn naamdag.