24 uur Wakker voor Vrede

15 oktober 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

VREDE MAAK JE SAMEN, SAMEN MAAK JE VREDE

Langemark was vier jaar lang het decor van de eerste Wereldoorlog. In de fameuze Ieperboog of Ypres Salient werden maar liefst vijf bloedige veldslagen uitgevochten. Hier hebben legers een onmenselijke strijd gevoerd met het offer van ontelbare mensenlevens als gevolg: altijd iemands vader, altijd iemands kind. Langemark zelf werd tijdens de oorlog volledig verwoest. Op de plaats van de Sint-Pauluskerk bleef enkel een hoge puinhoop Vandaag wil datzelfde Langemark een baken van vrede zijn en een oord van gedenken.

Vredeswakes
Niet toevallig was de Sint-Pauluskerk gedurende vier jaar de verzamelplaats voor de 12 vredeswakes. Deze brachten mensen samen rond één doel: wakker blijven voor vrede en vooral voor alles wat vandaag vrede in de weg staat. De prelude in november 2013 deed al vermoeden dat ze een snaar geraakt hadden. Stilstaan bij wat vandaag vrede in de weg staat, ons laten uitdagen om zelf de eerste stap te zetten en zo eer te betuigen aan die honderdduizenden slachtoffers van de Groote Oorlog: het bleek een gewettigde, zelfs noodzakelijke bijdrage aan het herdenken. Vier jaar lang werden belangrijke thema’s op de agenda geplaatst. Vier jaar lang werden mensen opgeroepen om wakker te blijven voor vrede.

Slothappening
Op zaterdag 3 en zondag 4 november wordt het centrum van Langemark een waar vredesdorp. 24 uur Wakker voor Vrede wil tijdens dit weekend inspireren om ook na 2018 wakker te blijven voor vrede. Tijdens dit weekend wordt een waaier aan activiteiten aangeboden: huiskamergesprekken, een concert, een Nacht van Vrede, ateliers en een vredeswake. Je ontmoet er tal van kunstenaars van vrede uit binnen- en buitenland. Ze getuigen van hun engagement dat laat zien hoe iedereen het verschil kan maken – hoe klein dat ook mag zijn.

Programma
Op zaterdag kun je tussen 17 en 19 uur in 26 huiskamers in Langemark-Poelkapelle deelnemen aan een uniek en inspirerend gesprek met vredeskunstenaars zoals Reginald Moreels, abt Manu Van Hecke of zuster Jeanne Devos. Tijdens het concert ‘The Sound Of Peace’ om 20.30 uur ontdek je hoe vrede kan klinken. De Nacht van Vrede is een nacht als geen ander. Het vraagt een bijzonder engagement om er bij te zijn, maar het wordt een intense belevenis om nooit meer te vergeten. Het vindt plaats nabij de Duitse begraafplaats en het vredesmonument. Om 22 uur worden de vredesvuren aangestoken. We beluisteren de dromen van mensen van alle leeftijden en diverse achtergrond. Enkele solidariteitskoren zorgen voor een muzikaal intermezzo. Om 4 uur houden de monniken van West-Vleteren een nachtwake onder de sterrenhemel. Psalmen, lezingen en stilte wisselen elkaar af.

Op zondag kun je vanaf 7 uur aanschuiven voor een (h)eerlijk ontbijt. Tussen 10.30 en 12.30 uur zijn een 15-tal ateliers gepland. Je kan kiezen tussen doe- en belevingsateliers of verdiepende ateliers. Om 10.30 uur nodigt de plaatselijke geloofsgemeenschap iedereen uit om eucharistie te vieren onder de noemer ‘Vrede: het eerste geluk van de mens’.

Slotstuk
Het hoogtepunt van ’24 uur Wakker voor Vrede’ is de vredeswake op zondagnamiddag om 15 uur. Hoe blijven we ook na 2018 wakker voor vrede? We versterken de verbondenheid tussen zoveel mensen, waar ook ter wereld, die de overtuiging delen dat vrede een haalbare droom is. Ook nu weer komen een aantal bevlogen vredeskunstenaars getuigen. Het solidariteitskoor Wosh mag dit weekend op indrukwekkende wijze afsluiten. De vredeswake vindt zoals gewoonlijk plaats in de Sint-Pauluskerk. Zorg dat je vroeg genoeg aanwezig bent…

Wakker blijven…

100 jaar na ’14-’18 kunnen we ons afvragen hoe het vandaag staat met de vrede in de wereld. En dan zien we als snel dat er nog heel veel te doen is, dat zoveel kleine en grote obstakels vrede in de weg staan. Ook na deze 24 uur moeten we wakker blijven voor alles wat een duurzame vrede in de weg staat.

Welkom
Iedereen is welkom die om vrede bekommerd is, welke ook haar of zijn achtergrond of overtuiging is.
24 uur Wakker voor Vrede is een grotendeels GRATIS evenement. Voor de Nacht van Vrede en de vredeswake hoef je niet vooraf in te schrijven. Doe dit wel als je de huiskamergesprekken, het concert, het vredesontbijt, de ateliers of het (h)eerlijk buffet wil bijwonen via www.wakkervoorvrede.be

Wie meer info wil over deze ’24 uur Wakker voor Vrede’ of op zondag mee wil naar Langemark, mag mij altijd contacteren (059 23 68 06 of decaproen@hotmail.com)
Johan Vervaeke, parochieassistent

Vredeswake met koor Matondo uit Oostende (c) Vredeswake
Vredesmonument Langemark (c) HLN.be