Een verkwikkend weekend van reflectie en ontspanning in de Voerstreek en Limburg

Een verkwikkend weekend van reflectie en ontspanning in de Voerstreek en Limburg

22 mei 2024 Uit Door decaproen@hotmail.com

In een over het algemeen zonnige omgeving waar de rust van het platteland samensmelt met de rijke geschiedenis van België, brachten pastoors Dirk en Nikolaas, diaken Rudy en pastoor emeritus Geert een betekenisvolle driedaagse door in de schilderachtige Voerstreek. Gedurende drie dagen volgden we een gevarieerd programma dat ons langs historische en spirituele hoogtepunten leidde, en ons verrijkte met nieuwe inzichten en ervaringen.

Zo was er het indrukwekkende Museum De Brug in Vroenhoven, waar we ondergedompeld werden in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog in België, en de fascinerende wereld van de binnenscheepvaart ontdekten. De rijke geschiedenis die het museum belicht, bood ons een dieper begrip van de tumultueuze periode die ons land doormaakte en diende als een herinnering aan de veerkracht van de menselijke geest te midden van donkere tijden. Een citaat dat ons trof: “Het eerste wat verdwijnt als er oorlog is, is het gezond verstand.”

Onder de brug van Vroenhoven

We bezochten tevens het serene Redemptoristenklooster in Wittem en het historische seminarie van Rolduc, waar we ondergedompeld werden in contemplatie en spiritualiteit. Deze heilige plekken boden ons de gelegenheid om te reflecteren en onze innerlijke rust te vinden te midden van de drukte van het dagelijkse leven. We hoorden onder meer de verhalen van de heilige Gerardus Majella, de Heilige Alfonsus de Liguori en van Peerke Donders.

Seminarie van Rolduc

Een hoogtepunt van ons weekend was ons bezoek aan Sittard, waar we de befaamde wandeling van Toon Hermans volgden en zijn rustplaats bezochten. Het was een ontroerende ervaring om de nalatenschap van deze geliefde komiek en zijn familie te eren, en we waren vereerd om zijn graf, samen met dat van zijn moeder, broer en zoon, te vinden met de hulp van lokale bewoners.

Een andere onvergetelijke ervaring was ons gesprek met een forensisch patholoog, waarbij we inzicht kregen in zijn uitdagende taak bij het oplossen en vaststellen van misdaden. Zijn verhalen brachten ons dichter bij het begrip van de complexiteit van het rechtssysteem en de rol die wetenschap speelt in het bevorderen van gerechtigheid.

Elke dag werd afgesloten met een heerlijke maaltijd in ons gastvrije etablissement, waar we genoten van elkaars gezelschap en de culinaire hoogstandjes die de streek te bieden had. Al met al was ons weekend in de Voerstreek een verrijkende ervaring, waarbij we niet alleen genoten van de prachtige omgeving en de rijke geschiedenis, maar ook van de waardevolle ontmoetingen en spirituele groei die het met zich meebracht. Met hernieuwde energie en versterkte banden kijken we terug op deze bijzondere dagen, wetende dat ze ons zullen bijblijven. 
(Priester Nikolaas)