Ontspanningsdag parochieassistenten bisdom Brugge

Ontspanningsdag parochieassistenten bisdom Brugge

23 augustus 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Na een druk werkjaar was het voor de parochieassistenten uit ons bisdom reikhalzend uitkijken naar de jaarlijkse ontspanningsdag, dit keer georganiseerd door de Oriëntatiegroep Zuid. Op vrijdag 16 juni werden we allemaal in Mechelen verwacht. 27 collega’s tekenden present!

Vanuit het station werden we via de Bruul geleid naar onze eerste stopplaats, de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Dit is de eerste, oudste en grootste beiaardschool ter wereld en werd opgericht in 1922. Studenten van over heel de wereld komen naar Mechelen om er les te volgen. We werden er opgewacht door een stadsgids/beiaardier die ons de geschiedenis vertelde van het ontstaan van de beiaard in Vlaanderen. Wist je trouwens dat Mechelen de trotse thuisstad is van maar liefst zes beiaarden! Alleen al de Sint-Romboutstoren telt er twee. We kwamen ook te weten dat er zoiets bestaat als de ‘Koningin Elisabethwedstrijd voor beiaard’, die om de vijf jaar plaatsvindt. Een volgende editie is gepland voor juli 2024. Tijdens enkele voorselecties worden de vijf beste deelnemers geselecteerd, die vervolgens in de finale proberen op de eerste plaats te eindigen.

Met de nodige informatie op zak trokken we vervolgens naar de nabijgelegen Sint-Romboutskathedraal. Niet de kerk was ons uiteindelijk doel maar wel de imposante toren. Samen met de gids beklommen we de ruim 500 trappen. Volgens de oorspronkelijke plannen zou de toren 167 meter hoog worden, maar financiële beperkingen deden hem in 1520 definitief stranden op 97 meter. Telkens kwamen we even op adem in één van de zes torenkamers waar de man ons het verhaal vertelde achter dit bouwwerk, de klokken en de oude en nieuwe beiaard. De (nieuwe) concertbeiaard werd in 1981 gerealiseerd en telt 49 klokken die samen 40 ton wegen. Het instrument wordt niet alleen gebruikt voor concerten maar ook voor lessen en examens van de leerlingen van de beiaardschool. We mochten er genieten van een exclusief privéconcertje van de beiaardier. Zo zagen we dat de beiaard bespelen een intensieve job blijkt met al dat handen- en voetenwerk. Wie het nog zag zitten kon via de laatste treden genieten van het indrukwekkende uitzicht van op de skywalk.

Na de grote inspanning was het tijd voor een verkwikkende lunch in een nabijgelegen parochiezaaltje, waar niemand minder dan Mgr. Koen Vanhoutte ons opwachtte om samen met ons te eten. Voor velen was het een blij weerzien met de man.

Na de broodjesmaaltijd trokken we in twee groepen met een ‘storyteller’ op weg naar twee historische kerken. Terwijl de ene groep naar de zeventiende-eeuwse Begijnhofkerk trok, koos ik voor een bezoek aan de St. Janskerk. Deze gotische kerk, toegewijd aan Johannes De Doper en Johannes De Evangelist, is uitermate rijk inzake kunstschatten. Naast de vele heiligenbeelden en muurschilderingen hangt er ook een meesterwerk van Rubens: ‘De aanbidding der Wijzen’. Daarnaast zijn ook de kerkmeesterbanken bijzonder, want daar zaten de rijke sponsors van de parochie.

Na al dat ‘leren’ was het tijd voor een aperitiefje op de Grote Markt. Dat we hierbij kozen voor een lekker biertje met de naam “Maneblusser” lag voor de hand. We eindigden de dag met een heerlijke maaltijd in de brasserie van Brouwerij ‘Het Anker’, waar de befaamde ‘Gouden Carolus’ gebrouwen wordt. Het werd een prachtige dag en een blij weerzien met de collega’s. 
(Johan Vervaeke)

De groep parochieassistenten met Koen Vanhoutte en Elisah Gommers in hun midden