Filmvertoning ‘Silence’ t.v.v. Broederlijk Delen

Filmvertoning ‘Silence’ t.v.v. Broederlijk Delen

3 februari 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op vrijdag 24 februari om 19 uur nodigen we jullie uit voor de filmvoorstelling van ‘Silence’, een film van Martin Scorsese uit 2016. De inkom bedraagt 5 euro en schenken we aan Broederlijk Delen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1966 van de Japanse schrijver Shusaku Endo, zelf een katholieke bekeerling. Het verhaal gaat over de Kakure Kirishtian, de ‘verborgen christenen’ van Japan. Christenen werden er in de zeventiende eeuw vervolgd en waren gedwongen hun geloof in het grootste geheim te belijden in schuilkerkjes zonder echte priesters. In de woorden van Silence: “De zwarte aarde van Japan is doordrenkt van het bloed van zoveel christenen.”

Startpunt is de verdwijning van priester Christovao Ferreira. Het gerucht gaat dat hij het katholieke geloof de rug heeft toegekeerd en zelfs getrouwd is met een Japanse vrouw. Twee jonge Portugese jezuïeten, Sebastian Rodrigues en Francisco Garupe, reizen in 1639 naar Japan om hem te zoeken en de Kakure Kirishtian te steunen. Ze zijn bereid om zichzelf op te offeren voor Christus, zeggen ze. Eenmaal in Japan beseffen ze in welk moeras ze terecht gekomen zijn. De vervolgingen door de overheid zijn extreem zwaar. Bekeerlingen worden tot in de verste dorpen opgespoord en op de meest gruwelijke manieren om het leven gebracht. Tenzij ze het geloof afzweren. Hun voet op een afbeelding van Christus (fumi-e) zetten, is voldoende als teken van verloochening. Hoe lang kunnen ze dit lijden aanschouwen? Hoeveel mensen moeten er worden geofferd voor de verkondiging? Is dat werkelijk wat Christus vraagt? Diens stilte doet de twijfel toeslaan…

INKOM: 5 euro t.v.v. Broederlijk Delen