“Vertrouwen is het basiswoord”

“Vertrouwen is het basiswoord”

9 juni 2021 Uit Door decaproen@hotmail.com

Naar aanleiding van Vaderdag op zondag 13 juni hadden we een gesprek met Rik Lamote uit Bredene rond ‘vader zijn’. Het is vroeg in een prachtige morgen als ik bij hem thuis aanbel. De vogels fluiten, de mensen zeggen vriendelijk goeiedag als je ze voorbijrijdt, er is een zachte wind en even is de natte en koude meimaand die we gekend hebben een verre herinnering. Ik ben te gast voor een interview rond vader zijn bij iemand die het dag na dag en al een kleine twintig jaar ervaart bij de opvoeding van zijn dochters.

Rik Lamote: “Eerst en vooral geeft dit moment de kans aan het ganse gezin om eens dieper stil te staan bij, wat de aanleiding is van enkele mooie gesprekken en momenten aan de keukentafel. Na de lagere schooltijd wordt er meestal door kinderen minder aandacht besteed aan vaderdag, moederdag lijkt nog meer in trek te zijn. Maar vraag het zelf maar eens: Welke papa ben ik ? Wat is typisch aan mijn vader zijn ? Het doet je even nadenken.”

Aan de hand van enkele vragen geef ik een impressie weer van een uiterst aangenaam gesprek dat buiten kon plaats vinden bij een heerlijk kopje koffie.

Hoe voelde het toen je voor de eerste keer vader werd ?

Rik: “Dat was een onbeschrijfelijk moment. Je kan het niet geloven, zo diep grijpt het in. Ons verlangen als koppel naar kinderen werd vervuld en onze beide dochters waren zo welkom. Ze zijn en blijven het mooiste dat ons overkomen is.”

Hoe zouden je kinderen en je echtgenote jouw vader zijn omschrijven?

Rik: “Ze moesten er even over nadenken toen ik deze vraag stelde. Ze gaven een mooi antwoord: Papa, je bent streng en niet streng. Streng als het gaat over normen en waarden, want zowel mijn echtgenote als ik leggen sterk de nadruk op eerlijkheid, respect en vertrouwen. Maar niet streng als ze eens een fout maken, het is belangrijker dat ze het zeggen en dat we er samen mee op weg kunnen gaan. Mijn echtgenote en ik vullen elkaar goed aan als het om de kinderen gaat. Een beetje Yin Yang, we houden elkaar in evenwicht, zoeken naar het compromis als er een verschil in aanvoelen is.“

Is er een bijbelverhaal dat je inspireert als vader?

Rik: “De Jezusfiguur op zich blijft het mooiste voorbeeld van mens zijn, ons mensbeeld van mijn vrouw en ikzelf is op Hem gebouwd. Hij heeft de normen en waarden die wij belangrijk vinden uitgedragen en echt beleefd. Als je echt een verhaal wil, hoef ik er niet lang bij na te denken. In het verhaal van de Barmhartige Vader staat de vader op de berg te wachten op zijn kind dat verloren gelopen is. Dat is voor heel wat ouders herkenbaar denk ik. Maar ook andere bronnen inspireren mij.

De liefde voor jonge mensen en voor kinderen bijvoorbeeld draag ik al heel lang mee, vanuit mijn eigen achtergrond als Chirolid en later ook leider. In mijn beroepsleven is dat uitgegroeid tot een geloof in de maakbaarheid van jonge mensen door opvoeding, ik geloof echt dat opvoeden een verschil kan maken in het leven, terwijl sommigen dit voor het moment relativeren. In een opvoedingssituatie het je het geluk dat je een verschil kan maken in het leven van een jonge mens.”

Ken je een goede spreuk over vader zijn?

Rik: “Ik merk van mezelf dat als ik mijn mening geef dat ik dan waarden en normen probeer mee te geven. En als ik dat van mezelf ontdek, zeg ik meestal: “Tot zover deze eerste lezing”. Het is iets wat mijn kinderen goed onthouden, het typeert me wel. Ik gebruik het ook soms in mijn werksituatie, dat is die van het onderwijs. Het deed deugd te horen dat mijn dochters hier iets positiefs van meedragen, ook al rollen ze soms eens met hun ogen als ik hen ’s morgens bij het naar school gaan toeroep dat ze voorzichtig moeten zijn.”

Kun je je vader zijn in 1 woord omschrijven?

Rik: “Ik denk dat vertrouwen het juiste woord is. Zowel mijn echtgenote als ik zelf hebben bij mijn dochters enorm de nadruk gelegd op vertrouwen, zowel zelfvertrouwen als vertrouwen in de personen die belangrijk zijn in je leven. Je kan een zotte papa zijn of een strenge papa, maar beide aanpakken zijn gericht op het kind, ze willen beschermen wat kostbaar is.”

Ons gesprek kabbelt rustig voort en komt af en toe in een stroomversnelling. Politiek kan de gemoederen raken en dat is ook zo in de gesprekken met zijn dochters en hun vrienden. Rik maakt enkele rake opmerkingen over onze tijd, waar hij een tendens tot generaliseren merkt door de invloed van sociale media. En ook hoe hij soms nee zegt, maar na een tijd merkt dat zijn inzicht verandert en dat hij minder een probleem ziet in een vraag die zijn dochters stellen. En ook hoe hij geniet als hij en zijn dochters elkaar ook zonder woorden maar met een knipoog of een handkneep kunnen verstaan. Hij straalt als hij vertelt hoe graag hij zijn dochters ziet uitgroeien tot grote mensen die vertrouwvol in het leven staan. En dat is een kostbare ervaring die voor al onze vaders rond deze Vaderdag van belang is.
(Nikolaas Vanneste)

STRAFFE VADERS

Straffe vaders hebben handen die de wereld dragen,
schouders als uitkijkpost en voeten die het pad verkennen.
Ze durven groots zijn in iets klein en klein in grootse dingen.
Ze maken tijd om te varen op de zee van vandaag
zonder zorgen over morgen.
Steekt er een storm op, dan bieden ze tegenwind tot hij gaat liggen,
hun ademkracht is sterk.
Ze weten dat waar je zelf in gelooft echt kan
zolang je vuur vanbinnen voelt.
Straffe vaders geven licht zodat je hen van ver kan zien.

(Mariet De Kegel)

Rik Lamote (c) Nikolaas Vanneste