Pasen – ‘Wij staan op, met hem’

Pasen – ‘Wij staan op, met hem’

5 april 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op Pasen klinkt de boodschap dat het leven sterker is dan de dood. Jezus is opgestaan: het leven heeft de dood overwonnen. Met Pasen vieren wij dat de tegenbeweging op gang is gekomen. Onze God zet ons duidelijk op een andere weg. Hij stuurt ons altijd maar opnieuw juist de andere kant op, weg van het graf en de dood, naar het leven, waar Jezus is. Dat is onze opdracht: door woorden en gebaren boodschappers worden van die hoop, tegen alle wanhoop in, dat er voor elke mens een nieuwe liefde, nieuw leven mogelijk is. Dat zijn wij op basis van het evangelie als christenen verschuldigd, ook aan onze zusters en broeders in het Zuiden.

Geen Pasen zonder passie, geen opstanding zonder lijden. Opstaan uit de dood en komen tot nieuw leven, bouwen aan het samenleven van mensen, volken, wereldwijd is een dagelijkse opdracht. Opstanding is iets van elke dag. De 25%-revolutie stopt niet, het is geen werk van de veertigdagentijd alleen. Zichtbaarheid en daadkracht zullen een heel jaar lang nodig zijn om het tij te doen keren.

Van procent naar deelteken

Sluit je aan bij de 25%-revolutie. Je hoeft geen grote revolutionair te zijn. Je werkt mee op jouw manier. Je neemt het openbaar vervoer of gaat met de fiets, je koopt seizoensgroenten, je koopt tweedehandsspullen,… Wij delen en herverdelen. Het leven van mens, dier en natuur doet ertoe. Verborgen voor de macht bereiden wij een rechtvaardige samenleving voor. Een op vier mensen die delen en herverdelen, het groeimodel in vraag stellen,

heroriënteren de samenleving, maken de wereld duurzaam en zonder ongelijkheid. Eén op vier volstaat om dit te realiseren. Als we met minstens 25% aan dezelfde kar duwen, dan kunnen we een betere, meer rechtvaardige wereld creëren. Eén op vier, dat is hoopvol en haalbaar. En, geloof me, we zijn echt al met velen, zowel individuen als organisaties, verenigingen, burgerinitiatieven…

Wietse Vermeulen draait mee in de Maakfabriek in Antwerpen. Dat is een deelatelier waar makers van allerlei slag machines en atelierruimte delen om hun ambacht uit te oefenen. Misschien leerde je ze kennen in de rubriek van ‘Iedereen Beroemd’ vorig jaar. Alle machines zijn tweedehands. Er wordt vooral met herbruikbaar materiaal gewerkt. Veel daarvan komt uit het kringloopcircuit. In de Maakfabriek krijgt het een tweede of derde leven. Wietse ziet er elke dag dat je samen sterker bent. In de Maakfabriek werken creatieve activisten die de 25%-revolutie vorm geven. Duurzaam omgaan met onze spullen, dat is wat steeds meer mensen willen.

Gebed

Pasen
en alles is
van ongekende kracht doordrongen.
De aarde krijgt een nieuw gezicht.
Het zaad, bestorven in de voren,
komt wonderbaarlijk aan het licht.
Zelfs als geen mens
het zou geloven,
dan zouden de bloemen en de bomen
verkondigen
dat zelfs wat ingeslapen is,
toch onbedwingbaar kan herleven.

In al haar kwetsbaarheid
mag hoop gekoesterd worden.
Omwille van die Ene.
Zijn leven was zo onvoorwaardelijk
en diep in ons bestaan geworteld
dat geen grafsteen
zwaar genoeg kon zijn.
Dood reikt niet verder dan de liefde.

Sta op
en durf die weg te gaan.
Laat Hem in taal en teken
weer herkenbaar worden.
(Kris Gelaude)

In de Maakfabriek geven creatieve activisten de 25%-revolutie vorm (c) Katrijn Van Giel

Broederlijk Delen is een Vlaamse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Ze zet zich in voor een waardig leven voor gemeenschappen op het platteland in Afrika, Latijns-Amerika, en Israël en Palestina. Broederlijk Delen streeft naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid.
Steun Broederlijk Delen met een gift op BE12 0000 0000 9292. Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar.
Meer info op www.broederlijkdelen.be.