Meimaand – Mariamaand

Meimaand – Mariamaand

5 mei 2021 Uit Door decaproen@hotmail.com

Voor gelovigen is het duidelijk: de meimaand is de Mariamaand bij uitstek! Sinds jaar en dag trekken in die periode – nog steeds – veel mensen naar een Mariaal bedevaartsoord of naar een veldkapel. Ook in onze Pastorale Eenheid Galilea Bredene-Vuurtoren hadden we steeds 3 bijeenkomsten: het zingen van Marialiederen aan de Visserskapel, de Bedevaart naar Meetkerke en de Ziekenbedevaart van Samana.

Velen versieren het Mariabeeld thuis op de schouw met bloemen en zo krijgt Maria zeker meer aandacht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de meimaand veel Mariale feest- of gedenkdagen zijn. Denken we bijvoorbeeld maar aan 9 mei (O.-L.-Vrouw van Vlaanderen), 13 mei (O.-L.-Vrouw van Fatima) en 31 mei (Maria-Bezoek)

Ook vieren we Moederdag in de maand mei
Al wie het geluk heeft dat zijn/haar moeder nog in leven is, kijkt uit om haar in de bloemetjes te zetten (vraag maar aan de bloemisten hoe belangrijk Moederdag is!), bij haar op bezoek te gaan, een telefoontje te plegen of in coronatijd een lieve attentie aan de deur af te geven. Het schenken van ‘tijd’ of een ‘attentie’ drukt onze verbondenheid en onze dankbaarheid uit. En als moeder niet meer aanwezig is door overlijden of een relatiebreuk voelt men toch steeds dat gemis, de pijn van het ‘niet meer zijn’, soms met een traan en verdriet om de gemiste kansen of juist met iets van een glimlach als je foto’s bekijkt of herinneringen aan haar kunt ophalen…

Ook in de kleuterklas merken de leerkrachten op een bijzonder wijze hoe belangrijk de zelfgemaakte knutselwerkjes voor mama zijn! In veel klassen van het kleuter- of lager onderwijs staat er ook een Mariabeeld op de kast en dan is de link van de mama naar moeder Maria natuurlijk gemakkelijk gemaakt.

Bij moeder zijn of op bezoek gaan heeft telkens iets van ‘thuiskomen’, bij Maria mogen vertoeven heeft ook altijd iets van zich mogen ‘thuis voelen’. Een moederfiguur heeft in de meeste gevallen iets van vertrouwen, in veiligheid iets mogen toevertrouwen, dankbaar zijn om wat we gekregen hebben, graag bij mekaar zijn… In die zin is het in de klas, de jeugdbeweging of in een eucharistieviering (met eerste communicanten bv.) bijzonder belangrijk om zeer attent te zijn voor de situaties waar dat niet het geval is…!

Op Bedevaart naar Lourdes
Dit ‘moeder-gevoel’ merken we ook dikwijls bij de mensen die op bedevaart naar Lourdes gaan! In Lourdes zijn is voor velen ook thuiskomen, er willen zijn. Ook bij Maria en de zovele andere mensen daar gaat vreugde en verdriet gemakkelijk hand in hand, is er plaats waar zieken en gezonden geen vreemden van elkaar zijn. Lourdes is een plaats waar zorg voor mekaar en vriendschap niet verdacht zijn…

Via deze weg vind je alle info van de dienst Bedevaarten Bisdom Brugge en kan je inschrijven.

Moeder Maria

Een hele maand zingen we voor jou
– dat is tweemaal bidden, zo zeggen ze –
Vaak stappend en zoekend op weg
om jou te vinden
terwijl je altijd zegt:
“Het is niet hier dat je moet zijn
maar een beetje verder
Bij mijn Zoon kan je altijd terecht”
Tevergeefs
want als het even kan, sterke Vrouwe
maak ik liever een omweg
dan jouw glimlach en jouw zachte hand te missen
die je op moederlijke wijze
doorgaf aan jouw kind
altijd geborgen aanwezig
zoals een teder hangertje onder je hemd.
(Nikolaas Vanneste)