Daguitstap Davidsfonds Bredene en Vuurtoren naar Dendermonde

Daguitstap Davidsfonds Bredene en Vuurtoren naar Dendermonde

1 juli 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Zoals afgesproken vertrok de bus op zaterdag 28 april om 7.45 u. precies, met 35 man aan boord naar Dendermonde, de Ros Beiaardstad. Om de tien jaar maakt het heldhaftige Ros Beiaard, bereden door de vier Heemkinderen en begeleid door een nar, zijn ronde in de stad. In 2020 is het weer zover. Bij onze aankomst werden we verrast met een koffietje met een croissant erbij.

Stadhuis, belfort en lakenhalle
Vergezeld van een jonge gids gingen we op de Grote Markt het stadhuis met Belforttoren bezoeken. Het 14e-eeuwse gebouw, dat oorspronkelijk dienst deed als lakenhalle, werd door een brand in 1914 bijna volledig verwoest. Alleen de muren en het belfort bleven gespaard. Het werd gerestaureerd in de periode 1920-1922. Samen met de gids bezochten we de zalen van het gemeentehuis en konden er een waardevolle collectie schilderijen bezichtigen met voornamelijk werk van de Dendermondse schilderschool.

Likeurstokerij De Klok
Na het middagmaal reden we naar Serskamp, deelgemeente van Wichelen, om er de likeurstokerij De Klok te bezoeken. We kregen er koffie met likeurpralines. Een charmante dame gaf ons een uitgebreide uitleg over de werking van de stokerij. Er wordt advocaat gemaakt, choco met honing, citroenjenever, vanillejenever, chocoladejenever, krieken op jenever e.a. Echt de moeite waard en lekker om van te proeven. De bokaaltjes advocaat worden boven op het deksel voorzien van een stoffen omslag dat er met een koordje op vastgemaakt wordt. Een paar dames en heren mochten het eens proberen . Bij de meeste dames lukte het redelijk, de heren maakten er een rotzooi van. Bij de dames was Lieve Melis, de vrouw van André, de beste. Ze kreeg als cadeau een potje vlierbessen confituur.

Kalleke Step
De chauffeur had gelukkig niet geproefd van de vele soorten likeur en hij bracht ons veilig naar Grembergen, deelgemeente van Dendermonde, naar het marionettentheater Kalleke Step. Dit is de lokale naam van de nar die in het begin van de 20e eeuw het Ros Beiaard begeleidde.  Sedert de Ommegang van 1914 kent het volk de nar als Kalleke Step, de bijnaam van de toenmalige nar Louis Steppé. In het theater gaf Kalleke, samen met andere marionetten, een grappige opvoering waarbij ze er de nadruk op legden dat het Ros Beiaard van Dendermonde is en niet van Aalst. Het marionettentheater begon al in 1976 met optredens voor kleine en grote kinderen. Vandaag waren er alleen grote kinderen bij.

Terug naar huis
Onderweg stopten we nog even in Beernem in het restaurant “De Bolzak” voor een boterham met kaas, hoofdvlees of ham. Voor iedereen waren er twee enorme boterhammen met er tussen flink wat beleg naar keuze. Lekker! Toen iedereen verzadigd was, werd er nog een groepsfoto gemaakt. Het was een aangename uitstap geweest, veel gezien, veel gehoord en veel geproefd en tegen 20.30 u. stonden we weer op het Sint-Antoniusplein. Rustig was het nooit op de bus. Er zat een groep lachebekken op die een lawaai van alle duivels maakten. Het waren de mannen die de moppen tapten en… wat dacht je? De vrouwen die het lawaai maakten. Niettemin een fijne uitstap. André Vansieleghem? wel bedankt voor de toffe organisatie.
(Karel Fischer)