Ingroeiviering voor eerste communicanten

Ingroeiviering voor eerste communicanten

28 maart 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op de vier parochies vond in het weekend van 23-24 maart een ingroeiviering voor de eerste communicanten plaats. Op deze derde zondag van de vasten waren we misschien toe aan een ‘tweede adem’. Vertaald naar de kinderen werd dit een ‘tweede kans’ naar analogie met het evangelieverhaal van de onvruchtbare vijgenboom die van de tuinman (Jezus) een tweede kans krijgt. In de vier kerken stond deze boom dan ook centraal. Na de schuldbeden, vlot voorgelezen door de kinderen, verzamelden ze rond de boom en werd het verhaal voorgelezen. En net als de grote mensen in een eerdere viering mochten ook de kinderen een erwtzaadje planten. Op weg naar de eerste communie krijgt hun potje een speciale plaats in de kerk en gaat het vrucht dragen. Net als het plantje groeien de kinderen toe naar de dag van hun feest. De voorbeden werden gecombineerd met het aanbrengen van enkele symbolen en de gaven door de kinderen. Zo kwam ook de thematiek van Broederlijk Delen en Guatemala aan bod in de viering. Enkele liederen die ze reeds aangeleerd kregen op school werden luidkeels meegezongen door alle kinderen. Het was een mooie, zinvolle, kindvriendelijke viering in voorbereiding op hun eerste communie.