Teambuilding Samana Bredene

Teambuilding Samana Bredene

9 augustus 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op 10 juli bracht Samana Bredene een bezoek aan het opleidingscentrum voor blindengeleide honden te Koksijde. Om 14 u. werden we in het centrum verwelkomd door gids Luc en zijn demonstratiehond Oilily. We kregen eerst koffie en gebak aangeboden. Dan begon Luc met een woordje historiek. Het allereerste opleidingscentrum was in Duitsland. Men had tijdens de eerste wereldoorlog opgemerkt dat Duitse soldaten die getroffen waren door mosterdgas geholpen werden door hun Duitse herdershond. In 1921 werd het eerste opleidingscentrum in Mons opgericht als ‘Les Amis des Aveugles’. In 1990 werd in Vlaanderen een hoeve aangekocht en in 1997 werd het opleidingscentrum te Koksijde plechtig geopend. De pups worden reeds van uit de ouders geselecteerd en worden op ongeveer 2 maanden getest of ze in aanmerking kunnen komen als blindengeleidehond. Dan worden ze toevertrouwd aan een pleeggezin, die de honden onder begeleiding van het centrum, zindelijk, sociale vaardigheden en gehoorzaamheid aanleren. Wanneer ze 1 jaar zijn, gaan ze naar “school” voor een opleiding die ongeveer 8 maanden duurt. Ze moeten op de openbare weg de obstakels uit de weg kunnen gaan en leren omgaan met allerhande prikkels. Wanneer de hond na het afleggen van een examen goedgekeurd wordt mag hij aan het werk met een blinde of slechtziende. Eerst gaan ze samen op stage gedurende 14 dagen in het centrum in daarvoor voorziene studio’s. Baasje en hond moeten naar elkaar toegroeien en een onafscheidelijk duo vormen. Wanneer ze samen naar huis mogen worden ze begeleid door de instructeurs om de trajecten aan te leren, een hond kan er 15 aanleren.

Wie komt in aanmerking? Blinden of slechtzienden worden onderzocht door oogartsen, psychologen, ze moeten mobiel zijn en de trajecten samen met hun hond kunnen aanleren. Ze krijgen de hond gratis, hij blijft eigendom van het centrum.

Hoe krijgt het centrum alles gefinancierd? Ze krijgen subsidies van het Vlaams Agentschap voor personen met handicap en daarmee kunnen ze de 12 a 15 personeelsleden betalen en voor het overige moeten ze kunnen rekenen op giften en legaten en ook de dopjesacties. 85000 kg (?) dopjes is goed voor de opleiding van 1 hond.

Een hond opleiden kost naast geld ook veel geduld, een goede samenwerking met de instructeurs en de vele vrijwilligers is dan ook onontbeerlijk. Het centrum is internationaal erkend. Ten slotte kregen we een demonstratie met Oilily. 
Rita Vanhaelst