Kwakkelweer houdt gelovigen niet tegen

Kwakkelweer houdt gelovigen niet tegen

13 september 2023 Uit Door decaproen@hotmail.com

Juli en augustus waren wisselvallige maanden met zeer weinig echt zonnige dagen. Toch hield dit veranderlijke weer vele ‘kerkgangers’ niet tegen om deze zomer de vieringen in de Visserskapel bij te wonen, integendeel zelfs. Van heinde en verre – en dit mogen we soms letterlijk nemen – komen mensen wekelijks bijeen in dit groene kader om, indien nodig met de paraplu, even tot rust te komen en te genieten van een verzorgde liturgie, afwisselend voorgegaan door de priesters Dirk, Nikolaas en Geert en diaken Ronny. Zo mochten we op de voorlaatste zaterdag meer dan honderd mensen ontvangen. Welke kerk – en niet alleen binnen onze pastorale eenheid – mag zich nog gelukkig prijzen met een dergelijke opkomst? Of waren de fris lichtblauw herschilderde bankjes en de opnieuw in het wit gestoken kapel en de ommegang met de mysteries van Maria een aantrekkingspool op zich. Ongetwijfeld zal ‘Onze Lieve Vrouw van de Breeningskapelletje’ er ook wel voor iets tussen zitten. Nog iedere dag komen mensen langs om tot Maria te bidden, hun leed en verdriet bij haar neer te leggen, te bidden om hoop en vertrouwen. Velen ontsteken daarbij hun kaarsen in de zwartberookte grot en gaan getroost en stil heen… In elke viering wordt op het einde ook een Marialied aangeheven, een moment waarop we ons tot haar richten. Zoals steeds zorgde een ploegje vrijwilligers voor een ‘propere’ ontvangst en voor een verzorgde viering: Lieve en Freddy, Nora, André, Hilda en Germain! Vergeten we hierbij ook de mensen die dagelijks zorgen voor het openen en het sluiten van de kapel niet. Dankjewel! 
(tekst: Johan Vervaeke – foto’s: Geert Demuynck)