Tweede zondag van de vasten

Tweede zondag van de vasten

4 maart 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Broederlijk Delen brengt ons in contact met gemeenschappen in Congo, Senegal en Colombia. Mensen uit deze landen illustreren de campagne. Maman Bienvenue (38) woont samen met haar man Pierre en vijf kinderen in Sia, een afgelegen dorp in het diepe binnenland van Congo. Slechts een brommer of jeep waagt zich op de stoffige weg ernaartoe. De mensen leven er vooral van de opbrengst van hun veldjes. Maar je ruikt er tegenwoordig ook versgebakken brood!

Dankzij de steun van INADES, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, kunnen de vrouwen nu samen brood bakken. Door de inkomsten van de broodverkoop kunnen ze de houdbare groenten van hun veld opslaan en hoeven ze deze niet onmiddellijk te verkopen. Ze kunnen wachten op een betere prijs en goede zaken doen.

“Dankzij de unie zijn we op vele vlakken vooruit gegaan. De opbrengst van onze velden was immers niet groot genoeg om van te leven. Genoeg eten en toegang tot zorg en scholing zijn hier nog lang geen vanzelfsprekendheid.”

Maman Bienvenue deelt met andere vrouwen een bakkerij. Met het nieuwe project ‘samen brood bakken’ kiest ze om oude patronen los te laten en gaat ze tegen het gangbare in. Hiermee gaan gezinnen op vele vlakken vooruit. Maman Bienvenue, samen met haar dorpsgenoten, ondergaat een gedaanteverandering!

Maman Bienvenue rechts op de foto (c) Broederlijk Delen

We delen… roeping – visioen – belofte

Trek weg uit je land…’ Abraham, geroepen naar een ongekende toekomst, moet het vertrouwde loslaten. Hem wordt een toekomst beloofd waar vrijheid en gerechtigheid in Godsnaam mogelijk is.

Jezus neemt drie leerlingen mee naar de stilte van de berg. Hij voelt er zich verbonden met Mozes en Elia en mediteert met hun woorden en daden. Op de berg komt er inzicht, Jezus verandert van gedaante en straalt in Gods licht. Een ervaring die je niet kan vasthouden. Straks moeten ze weer naar beneden de stoffige weg op, de tegenstand tegemoet.

De vasten kan ook voor ons een innerlijke reis zijn: wegtrekken uit het land van al te evidente zekerheden, banden die vasthouden doorknippen, kiezen voor bevrijding, samen met velen op weg gaan – waar Abraham ons voorgaat – naar een ‘gezegend land’: met partners in het Zuiden, met solidaire groepen, deelgenoot worden van een gezamenlijk visioen!

Laten we even de berg op gaan
even maar.

Proeven van het vergezicht,
het weidse perspectief,
de wenkende toekomst

Verlaten we even onze kantoren,
werkplaatsen en speelplaatsen,
onze statusupdates,
onze kleine zekerheden,
de voorspelbare rondjes die we draaien
in steeds dezelfde cirkels.

Laten we de berg op gaan,
en ons herinneren:
de stralende mens
en zijn hartstocht voor gerechtigheid.

Misschien zien we weer even,
als in een wolk,
een glimp van het visioen,
de schepping zoals ze bedoeld was:
bevrijd, geheeld, verzoend,
met leven in overvloed
voor al wat leeft.

Het dal zal nooit meer hetzelfde zijn.

(Karel Malfliet)