Dagreis OKRA-Bredene met bezoek aan Klein-Brabant en brouwerij Moortgat

Dagreis OKRA-Bredene met bezoek aan Klein-Brabant en brouwerij Moortgat

25 september 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op dinsdag 17 september zaten 57 Okra-leden op de bus voor een reisje naar Klein-Brabant, het Land van de Stille Waters. Genoemd naar de T.V.- reeks die Stille Waters heette en die in 2001 werd uitgezonden op de VRT. Om 7.45 u. precies vertrokken we naar Puurs in de provincie Antwerpen. Om 9.30 u. arriveerden we in het restaurant “Vrededaal” voor een koffiekoek met koffie of thee.

Rondrit doorheen Klein-Brabant
Onder leiding van een gids deden we met de bus een rondrit door de streek.  In Hingene, deelgemeente van Bornem, hadden we een kijk op het kasteel D’Ursel. Vanaf 1974 bleef het kasteel onbewoond en het werd in 1994 aangekocht door de provincie Antwerpen. Het heeft een groot park een jachtpaviljoen aan de Schelde en het staat open voor het publiek. In Sint-Amands aan de Schelde bezochten we het grafmonument van Emilie Verhaeren, een Franstalige Belgische schrijver-dichter.

Middagmaal in de Vrededaal
Om 13 u. arriveerden we weer in het restaurant voor ons middagmaal. We kregen er aspergesoep, kip met kroketten en groentjes. Het smaakte heerlijk. Wie achteraf nog koffie of thee wenste, werd bediend. Tegen 15 u. was iedereen verzadigd en uitgebabbeld en konden we vertrekken naar de duivelse brouwerij in Breendonk waar de Duvels geproduceerd worden.

Duvel-Moortgat
Albert Moortgat brouwde de eerste Duvel in 1917, maar pas in 1923 kwam het onder die naam op de markt. De kennis tot het maken van dit bier haalde Albert Moortgat in Schotland en noemde het aanvankelijk “Victory Ale”. Op een dag liet hij een kennis van hem van het bier proeven. De proever, een echte bierkenner, proefde heel nauwkeurig slikte het bier in en riep: “Mo vint toch, ’t is duvels goed”. Zo kwam het bier aan de naam Duvel.

Rondleiding in de brouwerij
We werden verdeeld in twee groepen voor een rondleiding in de enorm grote brouwerij. Wie niet goed te been was, kon met de lift naar de hogere verdieping. Iedereen kreeg een geel hesje om aan te trekken – kwestie van de bezoekers te onderscheiden van mogelijke inbrekers. Daarbij kreeg iedereen een koptelefoon zodat hij perfect kon horen wat de leider te vertellen had. We kregen ook nog een armbandje met 3 figuurtjes op, waarmee we na het bezoek nog 2 biertjes en een Duvelglas konden krijgen. Duvel kon alleen gebrouwen worden  met het grondwater van Breendonk dat opgepompt wordt van op 70 m diepte. Ander water geeft de Duvel een andere smaak. De rondleiding was interessant maar duurde erg lang en was echt vermoeiend. De brouwerijen Moortgat in België brouwen buiten Duvel ook nog: La Chouffe, De Koninck en Liefmans. Na iets meer dan anderhalf uur was de rondleiding afgelopen. Vele waren bekaf. De hesjes en de koptelefoons werden binnengebracht en de figuurtjes op het armbandje werden gebruikt. Voor elk twee glazen Duvel en als cadeau een Duvelglas. Terwijl we aan het drinken waren werd er ook nog rondgegaan met voor elk een puntzakje met flinke, lekkere kaasrepen in. Rond 19 u. was het tijd voor de terugtocht naar Bredene. Iedereen halfzat de bus op.

Avondmaal in “De Macarel”
Meer dan een uur later dan voorzien zaten we weer op de bus richting Bredene maar in de Macarel in Vlissegem werd nog even gestopt voor het avondmaal. Twee boterhammen: één met kaas en één met ham, lagen op ons te wachten. Het smaakte. Veel tijd hadden we niet want we waren al over tijd en de chauffeur mocht zijn werkuren niet overschrijden. De bus op en naar huis en even na 21 u. stonden we weer in Bredene aan De Caproen. We hadden een mooie dag gehad met veel afwisseling, een beetje vermoeiend maar met lekker bier op het einde. We bedanken het OKRA-bestuur en reisleider André Pollet voor die fijne dag. Tot gauw! 
(Karel Fischer)