Viering 50 jaar OKRA in Bredene

Viering 50 jaar OKRA in Bredene

29 november 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op 20 november 2018 vierde OKRA-Bredene haar 50-jarig bestaan. Eigenlijk begon het al in 1946 met de stichting van het OUDERLINGENCOMITÉ, een organisatie binnen de KWB (Katholieke Werklieden Bond), die zich speciaal ging richten op de derde leeftijd. In 1968 werd de naam gewijzigd in KBG (Katholieke Bond van Gepensioneerden) en in 2006 werd de naam nog eens aangepast en werd het OKRA (Open, Kristelijk (christelijk), Respectvol en Actief) – moeilijk om te onthouden!

Zo bestaat OKRA samen met KBG nu 50 jaar. Als je er ook nog het OUDERLINGENCOMITÉ bijvoegt komen we aan 72 jaar werking voor bejaarden op het Sas. De bijeenkomsten waren eerst in de klassen van de zusterschool (nu Don Boscoschool), in de zaal Familia in de Veldstraat, in de turnzaal van de toenmalige zusterschool en vanaf 1969 in de feestzaal van De Caproen in de Breendonklaan.

Eucharistieviering
Het feest begon om 10 u. met een eucharistieviering in de kerk van Sint-Jozef op het Sas. De viering werd voorgegaan door priester Luc Vandenabeele. Hij werd bijgestaan door priester Nikolaas Vanneste en pastoor Dirk Spanhove. Het Sint-Rikierskoor, onder leiding van Marc Celis, zorgde voor extra stemming en sfeer. Voorzitter Marnix heette iedereen welkom. En enkele bestuursleden zorgden voor het lezen van de teksten, het waren Patricia Vertriest, Pol Vanderghote en Rudy Van Avermaet. Na de viering spoedde iedereen zich in galop naar De Caproen om een lekker plekje aan tafel te vinden.

In plaats van bloemetjes op de tafels werd geopteerd voor feestelijke ballonnen, een origineel idee © Johan Vervaeke

Nokvolle zaal
Tegen 11.30 u. zat de zaal tjokvol met maar liefst 216 feestvierders. Er was een mooie versiering aangebracht. Boven de tafels hingen er grote gouden ballonnen met de aanduiding van 50 jaar bestaan. Onder elke grote ballon hingen er telkens ook nog drie kleine witte ballonnetjes. De feestgangers kregen een heerlijke receptie met cava en allerlei hapjes klaargemaakt door traiteur Standaert en zijn vele medewerkers. Tegen 12.30 u. nam voorzitter Marnix Van Egroo het woord om ons allen welkom te heten. Ook schepen Kristien Vanmullem was aanwezig om namens het gemeentebestuur haar bewondering uit te spreken voor de vijftigjarige werking van Okra-Bredene. De sprekers waren niet altijd goed te begrijpen. Het gebabbel hield niet op en hun stemmen via de micro, klonken nogal dof. De Okra-leden kregen van hun bestuur nog een verrassing. Iedereen kreeg een pakketje met zes vruchtjes (appeltje, peertje, banaantje, enz.) in marsepein. Calorierijk, maar erg lekker.

Aan tafel
Het was bijna 14 u. toen de medewerkers van traiteur Standaert rondkwamen met het eten. Een voorgerecht: Noordzee vruchten in kreeftensaus, het hoofdgerecht: kalfsgebraad met kroketjes en groenten. Bij dat alles waren de dranken inbegrepen: rode wijn, witte wijn en water. Later volgde er nog koffie met een flink stuk lekkere taart. Ondertussen was het 15.30 u. geworden en stond het Trio Graffiti klaar om op te treden.

Het muzikale trio, dat plots een duo bleek te zijn, luisterde de namiddag op © Johan Vervaeke

Het trio Graffiti
We hadden hier te maken meteen tweemans trio. Twee van de spelers waren ziek en er was slechts één invaller gevonden. Zo stond het trio daar met slechts een accordeonist en een violist. Ze deden wel hun best. Ze waren wat vroeg en wij waren nog niet klaar met eten. Ze gingen van tafel tot tafel en men mocht een liedje aanvragen.Tegen 16.15 u. was er een kwartier pauze. Tamelijk veel mensen verlieten de zaal en gingen naar huis. Ze hadden blijkbaar nood aan een dutje. Rond 17.30 u. was Graffiti klaar met zijn optreden en trokken de blijvers welgezind naar huis. Bedankt OKRA, het was een voedzame en leuke namiddag geweest. En zo is OKRA zelf, een vijftigplusser geworden.
(Karel Fischer)