31ste Volkszangfeest

31ste Volkszangfeest

21 november 2019 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op zondag 10 november 2019 organiseerde de Confrérie van ’t Vynckx en Woutermansambacht voor de 31ste keer het Volkszangfeest in de Cappelrie. Zij stond er niet alleen voor, ze kon rekenen op de hulp van Ocarina, het Davidsfonds, de KVLV en Vl@S (Vlaamse actieve senioren). De zaal zat goed vol met 104 zanglustigen. Om 20 u. stipt gaf deken Dierk Rotsaert het startsein en onder begeleiding van Ocarina, o.l.v. Germain Demuynck, barstte het zangfeest los. Ocarina was aanwezig met 2 gitaristen, 8 fluitspelers, 1 speler op de mandolon-cello (een grote mandoline), de pianist Bald Wyntin, en Germain de dirigent. Sissi Devliegher had het zangboek samengesteld met maar liefst 40 liederen. Een gelegenheidskoortje van 6 mannen en 5 vrouwen zorgde ervoor dat minder gekende liedjes ook konden meegezongen worden.

En zingen maar
In het eerste deel werden maar liefst 20 liederen gezongen. In de pauze werkten Frank Goeminne en Johan Decroos zich kapot aan het schenken van bier en het afwassen van de glazen. Gelukkig waren er ook een paar dames actief om de mensen te bedienen in de zaal. Jos Stubbe zorgde ervoor dat er goede foto’s gemaakt werden. Na de pauze begon het tweede deel met nog eens 20 liederen. Het langste lied “Drie schuintamboers” bevatte 12 strofen. Er was ook een erg kort liedje bij: “Brand in Mokum”, slechts één kort stroofje.

Het zangfeest eindigde met het Vlaamse Volkslied “De Vlaamse Leeuw”. Iedereen stond recht en zong vol enthousiasme mee. Zo was het feest afgelopen. Welgezind en met een frisse glimlach, want zingen is gezond, verliet iedereen tegen 22.45 u. de zaal. Dankzij Johan Decroos en zijn medewerkers hadden de zangers geen droge keel gekregen. Ze werden tijdig van drank voorzien. Tot volgend jaar! Het zangfeest wordt telkens gehouden op de avond van de tiende november. 
(Karel Fischer)