Missio 2020: Een warm nest voor weeskinderen

Missio 2020: Een warm nest voor weeskinderen

5 oktober 2020 Uit Door decaproen@hotmail.com

Missio is een internationale kerkelijke organisatie die wereldwijde solidariteit bevordert en ontmoetingen met andere culturen promoot. Elk jaar stelt ze een land in de kijker en roept ze op tot gebed en financiële solidariteit.

Van harte
Dit jaar roept Missio op om je hart te openen, in relatie te gaan. Enerzijds met Christus, anderzijds met elkaar. Christus zendt ons immers naar anderen toe, dichtbij en veraf. Hij vraagt ons daarbij het goede te zien en het slechte om te buigen. Een opdracht voor elk van ons in ons dagelijks leven, maar ook voor verschillende landen en bevolkingsgroepen. Een voorbeeld daarvan is Liberia.

Context
Liberia is een relatief onbekend land voor velen onder ons. Het is één van de armste landen ter wereld en bovendien een land dat jarenlang, van 1989 tot 2003, gebukt ging onder een zware burgeroorlog. Dit conflict kostte het leven aan zo’n 250.000 Liberianen. Eén miljoen mensen vluchtte naar het buitenland, anderhalf miljoen anderen waren binnen de eigen grenzen op de vlucht. In 2003 zwijgen de wapens en kan de heropbouw beginnen. Vooral het slechte onderwijssysteem, een beperkte geletterdheid en een ondermaatse gezondheidszorg baren zorgen. De algemene onderontwikkeling blijft een groot pijnpunt voor Liberia. Het land heeft dus nog even hulp nodig. De overheid doet haar best maar stuit op veel ontwikkelingsuitdagingen.

Project
Liberia kent daarbij nog een andere problematiek. Niet alleen het burgerconflict, maar ook talrijke gezondheidscrisissen – denken we nog maar aan de recente ebolacrisis – zorgden ervoor dat sommige families sterk uitgedund werden, waardoor veel kinderen zonder ouders of naaste familie achterbleven. De weeshuizen zitten dan ook overvol. Op veel overheidssteun moeten deze niet rekenen. Een Kerk die zich wil inzetten voor de meest kwetsbaren van de samenleving, kan niet anders dan bijzondere aandacht hebben voor deze kinderen.

Warm nest
Het bisdom Gbarnga in centraal Liberia heeft er daarom voor gekozen een aantal van die weeshuizen bijzonder te steunen, goed voor zo’n 180 weeskinderen. In de eerste plaats helpt het bisdom voorzien in dagelijkse behoeftes: voeding, kleding, medische zorg, school. Maar een warm nest is net zo belangrijk. Heel wat van de kinderen kampen met psychische problemen. De weeshuizen zetten daarom extra in op psychosociale begeleiding. Tijdens de Kerst- en Paastijd krijgt die begeleiding een extra feestelijk en familiaal karakter. Tientallen vrijwilligers zetten zich dan in voor de organisatie van een warm feest. Mét geschenkjes, want daar heeft elk kind af en toe recht op.

Littekens
De Liberiaanse Kerk maakte van deze problematiek haar missie. Naast de heling van fysieke wonden, heeft ze aandacht voor het helingsproces van het hart. Deze Kerk, die sterk gehavend uit het conflict kwam, bleef voor velen een lichtpuntje in de duisternis, een veilige haven, een geboorteplek voor hoop. Deze veerkrachtige kerkgemeenschap wil nu wonden en littekens helpen genezen, zodat er troost en opluchting kan komen voor wie dat nodig heeft.

Jouw hulp
Laten we in de maand oktober even over de grenzen kijken, bijvoorbeeld naar Liberia waar de nood aan heling en steun zo groot is. Laten we van hen leren wat we voor elkaar kunnen betekenen en hen ondersteunen waar nodig.

In het weekend van 17 en 18 oktober vieren we van harte Missiezondag! De collecte van de kerkdiensten gaat naar verschillende weeshuizen in het Liberiaanse bisdom Gbarnga. Denk aan hen wanneer je je bijdrage in het mandje deponeert. Alvast bedankt voor jouw bijdrage aan deze collecte ten voordele van Missio.

Lees meer op www.missio.be. Extra bijdragen aan de projecten van de Kerk in Liberia doe je op BE19 0000 0421 1012 met mededeling ‘Liberia’.

Campagnegebed

Goede Vader,

Vanaf het begin bouwt U aan een relatie met ons:
U dwaalt onder uw volk,
kiest Maria uit om U te dienen,
laat mensen met gezag
spreken in uw Naam.

Help ons ook vandaag
te antwoorden op uw liefdesaanbod:
help ons niet enkel uw liefde te voelen,
maar haar ook samen met uw Woord
te verspreiden tot in alle uithoeken van de wereld.

Laten we meer dan ooit
kiezen voor liefde en verbondenheid,
vooral met onze zusters en broeders in Liberia.
Zij hebben nood aan onze steun
om het pad van vrede en hoop terug te vinden.

Het is de zending die U ons elke dag geeft:
geen lastige opgave,
maar wel een grote genade en vreugde,
een zaadje in ons hart,
van harte doorgegeven!

(Catherine De Ryck)

Op 18 oktober viert de wereldkerk Missiezondag. Catherine De Ryck van Missio en bisschop Koen Vanhoutte stellen de campagne ‘Van harte’ voor.