Noord-Zuidquiz brengt 13 ploegjes samen in zaal Vuurtoren

Noord-Zuidquiz brengt 13 ploegjes samen in zaal Vuurtoren

30 maart 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

“Stel… je kan slechts 25% van je doel realiseren… of 25% van je takenlijstje afwerken. Je behaalt slechts 25% van de punten op je examen… of je kan slechts 25% van de quizvragen beantwoorden… Ik zou niet tevreden zijn met zo’n resultaat…”, zo leidde Johan Vervaeke de quizavond in.

Broederlijk Delen roept dit jaar op tot de 25%-revolutie. Onderzoek heeft aangetoond dat een kwart van de bevolking volstaat om verandering in de samenleving te realiseren. 25% van een groep volstaat om de rest mee te krijgen. Want 25% is genoeg om het 100% anders te doen. Dat klinkt helemaal niet onhaalbaar.

In onze pastorale eenheid was het de eerste keer dat we deze Noord-Zuidquiz mochten presenteren, in samenwerking met de werkgroep Broederlijk Delen Mariakerke-Oostende. We vonden het een waardig alternatief voor de jaarlijkse infoavond van Broederlijk Delen, die hopelijk volgend jaar opnieuw kan doorgaan. Etienne Jooken en Dirk Fouquet van de werkgroep – en tevens quizmasters van dienst – hadden hiervoor hun uitgebreide kennis samengebracht en hiermee een vervolg gebreid aan de jaarlijkse volwassenquiz die door Broederlijk Delen wordt aangeboden.

Op 19 maart daagden heel wat enthousiaste quizliefhebbers op in zaal Vuurtoren. Zij hadden ervoor gekozen om hun solidariteit te tonen met de mensen uit Senegal, Colombia en Palestina. Een 13-tal ploegjes bogen zich over de acht rondes van de quiz. We hoorden de hersenen kraken bij het oplossen van de soms wat moeilijker vragen.

Uiteindelijk mocht een ploeg van Chiro Nelle ‘de groepsleiding’ zich terecht winnaar noemen van deze eerste editie. Zij kregen een mooie doos met fairtrade-producten, geschonken door de plaatselijke Oxfam-wereldwinkel.

De groepsleiding van Chiro Nelle, Fien Vergracht, Kyran Raes, Tristan Baeyens en Keana Stockmans, kroonden zich tot winnaar van de quiz.

Enkele leidsters van Chiro Nelle serveerden een drankje op tijd en stond en aan wie een hongertje had in de loop van de avond werd een lekker knabbelbordje voorgeschoteld. In de bar stonden 2 ervaren barkeepers van Davidsfonds Vuurtoren.

Na deze avond kunnen we een mooi bedrag overmaken aan Broederlijk Delen. De eerste vijf ploegen mochten met een mooie prijs huiswaarts keren. Niemand ging echter met lege handen naar huis. Iedere deelnemer kreeg als attentie een setje wenskaarten van Broederlijk Delen, samen met een bedanking voor hun deelname. Hier en daar klonk het dat dit initiatief voor herhaling vatbaar is. We nemen dit graag mee!

Dankjewel aan de verschillende ploegjes voor jullie deelname aan de quiz of voor het werk ‘achter de schermen’. Zo mochten we rekenen op een aantal vrijwilligers om de zaal klaar te zetten en ze achteraf ook op te kuisen. Hopelijk mogen we jullie ook ontmoeten op onze andere initiatieven ten voordele van Broederlijk Delen, zoals het solidariteitsmaal in ’t Dorp, het Sober Maal in ’t Sas en de filmavond in de Vuurtorenwijk. Samen kunnen we het verschil maken, samen tonen we dat verandering mogelijk is voor onze broer en zus in het Zuiden. 
(tekst: Johan Vervaeke – foto’s: Dirk Spanhove)