Studiereis catechisten St.-Antonius naar Groothertogdom Luxemburg

Studiereis catechisten St.-Antonius naar Groothertogdom Luxemburg

20 juli 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Van 6 tot 9 juni trokken de catechisten van St.-Antonius op studiereis. Dit is al sinds 2009 de jaarlijkse traditie. Alleen in de Coronajaren ’20 en ’21 lukte het niet. “We kozen dit jaar voor een uitstap van vier dagen naar het Groothertogdom Luxemburg, omdat Esch-sur-Alzette dit jaar culturele hoofdstad was van Europa, en we hebben het ons niet beklaagd” aldus de catechisten. “We verbleven in een klein maar gezellig hotelletje in het Duitse Minde, vlak bij Echternach en gelegen aan de Sûre, de grensrivier tussen Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg. Maar we begonnen de eerste dag al in Clervaux. We begonnen om 10 uur met een eucharistie in de plaatselijke Benedictijnerabdij. Daarna kwam de abt zelf ons vervoegen en gaf een uurtje uitleg over de mooie kerk en het kloosterleven. Dat was een eerste catechesemoment, ook bruikbaar om hier bij onze vormelingen wat uitleg en duiding te kunnen geven als we weer thuis zijn.

Abdijkerk Clervaux

De tweede dag trokken we naar Echternach en dit bezoek werd het hoogtepunt van onze reis. Er was namelijk die dag de jaarlijkse processie, een religieuze bedevaart naar het graf van Willibrord, dat zich in de crypte van de abdijkerk bevindt. De deelnemers aan deze processie – ook wel de springprocessie genoemd – zijn met elkaar verbonden middels witte zakdoeken en springen in de maat van de processiemars naar voren. Iedere groep (scholen, volwassenen, groepen uit verschillende dorpjes van Luxemburg, Duitsland, tot zelfs Spanje) werd begeleid door een meegekomen fanfare. Indrukwekkend! We bleven er drie uur geboeid naar kijken. Na de processie bleven we de ganse dag in Echternach en via een uitgestippelde wandeling bezochten we heel wat mooie plekjes.

De heilige Willibrord en zijn naamgenoot en opvolger

De derde dag bezochten we de hoofdstad Luxemburg, maar dat werd een echte regendag. We konden toch de ganse stad doorlopen, behalve de kathedraal (die deze dag toevallig gesloten was wegens werken binnenin). Toch werd ook dit een boeiend en interessant bezoek. De vierde en laatste dag trokken wij naar Esch-sur-Alzette, culturele hoofdstad van Europa. Overal waren er kunstexpo’s, maar wij bezochten vooral de hoogovens van Belvas met de universiteitscampus (een toeristisch en indrukwekkend hoogtepunt van het stadje in een totaal nieuwe stadswijk).

De hoogovens van Belvas in Esch-sur-Alzette

Het werd voor ons opnieuw ’n mooie reis, heel interessant, maar ook rustgevend. Vier dagen zonder stress, samen op weg met elkaar, met vrienden zeg maar, ons opladend om ook volgend werkjaar weer de catechese voor onze jongeren te blijven verzorgen”