Bedevaart naar Meetkerke

Bedevaart naar Meetkerke

16 mei 2018 Uit Door decaproen@hotmail.com

Voor de 17e keer al trokken we naar Meetkerke op bedevaart: 17 voetgangers, 13 fietsers en 19 mensen met de wagen (in totaal 49 deelnemers). Het werd een zinvolle activiteit met mensen uit de de verschillende parochies van onze federatie. 

Zoals iedere Vlaamse huismoeder graag haar kinderen verzamelt, zo verzamelt ook Maria, de Moeder van God en onze Moeder, graag ons allen die ook haar kinderen zijn rond haar om ons naar haar Zoon te leiden. Zaterdag 12 mei, stipt om 6.00 u., vertrok vanuit de Sint-Antoniuskerk een groepje van bedevaarders te voet naar Onze-Lieve-Vrouw van Meetkerke. Voor vele trouwe bedevaarders al lang niet meer de eerste keer, voor anderen een avontuur, samen op weg door de polders. In Bredene, waar we de zon zagen opkomen boven de groene weiden, sloten enkele mensen bij ons aan, waaronder twee jonge meisjes, studenten.

Het weer zat echt wel mee, met aangename temperaturen, geen regen en regelmatig een streepje zon was het goed stappen. Een goed gesprek onderweg, over de kleine en grote dingen die ons leven tekenen, en over de schoonheid van de natuur, met hier en daar een haas, een patrijs of een fazant, met zijn uitbundig groen getooid door tal van witte veldbloemen alsof de sluier van Maria over de Vlaamse velden lag… Kan niet missen dat God op de zevende dag ‘zag dat het goed was’ !

Ingetogen hielden wij halt bij drie veldkapelletjes waar wij telkens even konden nadenken over de vele menselijke deugden die Maria wel had en die ons tot op vandaag tot voorbeeld kunnen dienen en wij baden samen een tientje. Iedere veldkapel herinnerde ook aan een drama uit vervlogen tijden, maar ook aan de stille moed van gelovige mensen die voor ons telkens opnieuw weer moed konden putten uit hun geloof en Maria volgden, Sterre der zee die ons de weg wijst. Voor we het wisten waren we zo aan de derde halte, waarna de fietsers ons groepje vervoegden.

Met grappen van Jean, onze man met de bezemwagen, waren zelfs de laatste kilometers niet al te lastig om te stappen en zo kwam het doel al snel in zicht. Door een begrafenis konden we niet terecht in de kerk van Meetkerke, maar in de nabije parochiezaal konden wij het genadebeeld van Maria begroeten, samen met de andere parochianen die ons nadien met de wagen terug naar Oostende zouden rijden. Na het zingen van enkele Marialiederen en de bijhorende gebeden hebben wij onszelf, ons bidden en werken, onze gezinnen en onze gemeenschap liefdevol toegewijd aan Maria.

We sloten deze bedevaart af met een deugddoende verfrissing en een gezellige babbel in hoeve Moerbeiboom in Houthave. Daarna gingen wij weer huiswaarts, onder het toeziend oog van onze pastoor Dirk die samen met Omaar en enkele anderen deze jaarlijkse bedevaart organiseert, waarvoor wij hen allen dankbaar zijn!
(Ronny Goethals)