Namiddaguitstap Samana Bredene

Namiddaguitstap Samana Bredene

21 september 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

Op donderdagnamiddag 8 september vertrokken we om 13.30 u. met 56 deelnemers richting OC De Ballon in Oostende waar we eerst genoten van koffie en appeltaart om dan richting Beerst te rijden om er een bezoek te brengen aan het landbouwbedrijf “Den Ijsbol”. Daar aangekomen rond 16 u. werden we verwelkomd door de boerin die samen met een van haar zonen uitleg gaf over het bedrijf. In het  jaar 1982 kocht de huidige boerin samen met haar man het bedrijf dat toen verouderd was en maar 30 koeien had. Het groeide uit tot een modern bedrijf met 250 melkkoeien (Holsteinras), ook vleeskoeien en akkerbouw. Het melken gebeurt met een melkrobot, de koeien gaan er uit zichzelf naar toe, weten hoe ze moeten staan en de robot doet de rest en registreert meteen de afgenomen hoeveelheid melk, iedere koe heeft een bandje aan de poot, zo herkent de robot de koe. De koeien gaan nooit uit de stal, die comfortabel voor hen ingericht is: ze rusten op watermatrassen en er zijn ventilatoren om de temperatuur ideaal te houden. Een koe eet ongeveer 35 kg ruw voedsel per dag dat bestaat uit: perspulp, een restproduct van de suiker, uit draf van bier en uit maïs; een tevreden koe geeft 35l melk per dag, dit alles mochten we aanschouwen, zo ook de “kinderkamer”, waar de heel jonge kalfjes in aparte boxen lagen en ook de jongere koeien. De zieke koeien of koeien die moeten kalveren liggen op stro. Hier zagen we duidelijk het verschil tussen het melkvee en vleesvee, deze laatste zijn gespierder. De mest wordt eens per jaar via een mestrobot op het land uitgestrooid. De melkprijs wordt door Europa bepaald, nu staat ze goed maar dat wordt deels teniet gedaan door de hoge prijzen van hetgeen moet aangekocht worden om de dieren te voederen.

De melk wordt op het bedrijf verwerkt tot ijs, boter, karnemelk en wafels. De boerin doet samen met de schoondochter 3 markten waar er dan ook nog pannenkoeken verkocht worden. Na al deze uitleg mochten om 18 u. aan een broodbuffet aanschuiven en dit alles met producten van het bedrijf en ook nog andere streekproducten. Lekker! Er was veel belangstelling van onze deelnemers en de vele vragen werden met kunde van het vak beantwoord door de boerin, die we bedankten voor het enthousiasme dat ze aan de dag legde met de ontvangst die ons te beurt is gevallen. Terug thuis rond 19.30 u. 
(Rita Vanhaelst)