Jaarlijkse lente- en strandschoonmaak in Bredene

Jaarlijkse lente- en strandschoonmaak in Bredene

16 maart 2022 Uit Door decaproen@hotmail.com

ENECO CLEAN BEACH CLUB op zondag 20 maart 2022

In 2050 zullen onze oceanen zijn dichtgeslibd met plastic. Zelfs als alle productie van plastic nù stopt, kan het aantal microplastics in de oceanen tot 2050 nog steeds meer verdubbelen. Dat is de alarmerende en schokkende conclusie van een recent onderzoek. Onthutsend! Al weten we natuurlijk al langer dat het niet goed gaat met onze zeeën en stranden. Dat is waarom de surfclubs aan onze Vlaamse en ook aan de Nederlandse kusten al meer dan tien jaar lang oproepen om de eerste zondag van de lente samen het strand schoon te maken. Dit jaar vindt de 13e editie van Eneco Clean Beach Cup plaats op zondag 20 maart. De hoofdlocatie van deze editie is Bredene, maar je kan opruimen vanuit meer dan 27 verschillende locaties in België en in Nederland.
Meer info en (gratis) inschrijven kan op https://enecocleanbeachcup.be/nl.

Persconferentie in Visserskapel
De gemeente Bredene is voor Vlaanderen dit jaar dus de hoofdlocatie en zo ging de gemeente op zoek naar een liefst groene locatie in openlucht om samen met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een persconferentie te organiseren op woensdag 23 februari. Ze kwamen bij onze Pastorale Eenheid Galilea Bredene-Vuurtoren terecht omdat zij dit heel graag wilden organiseren op het domein van de Visserskapel. Wij waren direct akkoord en ook uitgenodigd. Het werd een interessant uurtje met verschillende sprekers die de problematiek vanuit verschillende hoeken belicht hebben. En er waren ook lekkere drankjes en hapjes met zeeproducten, klaargemaakt door enkele Noordzee-topchefs van onze kust. Pastoor Nikolaas, pastoor Dirk en Germain en Hilde (die zich heel het jaar ontfermen over het domein van de Visserskapel) waren aanwezig. Het was heel erg leerrijk en boeiend.

Daarom nog enkele weetjes:

– Plastic afval in de oceaan zal ten opzichte van nu meer dan verviervoudigd zijn.
– De schade door plasticvervuiling van de zeeën is aan het einde van deze eeuw onherstelbaar.
– Plankton, vissen, schildpadden en zeevogels krijgen steeds vaker plastic in hun lijf.
– En uiteindelijk bereiken de minuscule plasticdeeltjes in de oceanen ook de mens.
– Wanneer we geen actie ondernemen, zal er tegen 2050 meer plastic rondzwerven in de zeeën dan dat er vissen zijn.
– Op de Vlaamse stranden is 90 % van afval plastic.
– Maar er is ook goed nieuws: sinds 24 januari ’22 mogen bijvoorbeeld een heel reeks plastic producten voor éénmalig gebruik niet meer worden verkocht (plastic wattenstaafjes, borden, rietjes en voedselverpakkingen van geëxpandeerd polystryreen). Volgend jaar worden nog meer milieuschadelijke producten verboden, zoals lichte plastic draagtassen. Een kleine stap in de goede richting, maar helaas nog niet voldoende om het tij te doen keren.