Succesvolle kerststallentocht in onze PE

Succesvolle kerststallentocht in onze PE

27 januari 2021 Uit Door decaproen@hotmail.com

Het was in de afgelopen kersttijd eens een andere manier om, al dan niet in de bubbel, de kerstsfeer op te snuiven, genietend van een (fikse) wandeling langs vergeten wandelpaadjes en groenzones, de koude, lichte regen en wind trotserend. De route bracht ons langs de vier kerken in onze pastorale eenheid waar we even tot rust konden komen bij de mooi opgezette kerststallen. We lazen er vier mooie teksten rond kerst en velen staken een lichtje aan en steunden zo onze verenigingen die zich inzetten voor mensen in armoede. Dank je wel voor jouw solidaire steun!
Lees ook het artikel: https://www.bredenevuurtoren.be/2020/12/geef-licht-aan-mensen-in-armoede-van-bij-ons/

Aan de wandeling en het bezoek aan de kerststallen koppelden we een kleine wedstrijd. Dit gaf ons meteen een zicht op het aantal deelnemers, hoewel ook anderen een bezoek brachten zonder een formuliertje achter te laten in één van de dozen. 55 deelnemers, vaak in gezinsverband, losten de vraagjes op en lieten naam en adres achter.

Zoals beloofd zouden we een prijsje wegschenken aan zij die een juist antwoord gaven op alle vragen. Maar wat was nu het juiste antwoord. De leeftijd waarop de patroonheilige (St.-Theresia) van de kerk in Bredene-Duinen stierf was 24 jaar. Enkelen gaven geboorte- en/of sterftedatum op, maar dat was niet de vraag. In St.-Rikier was terug te vinden hoeveel parochieherders de kerk ondertussen kende, en dat waren er 38 – of 39 als je Daniël Hemeryck tweemaal telde. Balthasar, Melchior en Caspar waren tot nader order geen ‘herders’. In de St.-Jozefskerk waren meerdere antwoorden mogelijk op de vraag waar we Maria en Jezus nog terugvonden in de kerk, behalve in de kerststal. Iedereen vond er zeker twee! De moeilijkste vraag zal deze geweest zijn in St.-Antonius: welke twee heiligen zijn verbonden aan deze kerk en zijn ook duidelijk te zien in de kerk. Er werd gevraagd de volledige naam te vermelden. Ze waren inderdaad duidelijk te zien en stonden zelfs in de ‘spotlights’. De enige juiste antwoorden waren St.-Antonius van Padua én O.-L.-Vrouw Ster der Zee (of Maria Ster der Zee). Enige parate kennis was hier geboden. We kregen dan ook veel onjuiste of onvolledige antwoorden. De jury was streng maar rechtvaardig!

Toch hebben vijf mensen (gezinnen) alle vraagjes juist opgelost en we willen hen graag allen belonen. Een onschuldige kinderhand trok uit de vijf juiste antwoorden één hoofdprijs.

Wint een mandje met producten uit de Wereldwinkel:
Agnes Soete uit Bredene

Winnen een fles wijn (uit de WW) en een kaars (windlicht) van Welzijnszorg:
Fam. Thiry – Slap uit Oostende
Fam. Coulier – Germonpré uit Oostende
Fam. Neirynck – Berg uit Bredene

Liliane Hoste uit Bredene

De prijsjes worden persoonlijk bezorgd.

Onze dank gaat uit naar allen die de tocht ondernamen en een bezoekje brachten aan onze kerken en kerststallen. Dank aan Linda Depuijdt (Femma-Bredene) voor het uitstippelen van de wandeling. Dankjewel ook aan de mensen die onze kerken in kerstsfeer onderdompelden en er voor zorgden dat het er aangenaam vertoeven was. We hoorden enkele stemmen opgaan om dit initiatief – ook in niet-coronatijden – te bestendigen. We nemen het mee…

Ook enkele gezinnen met een eerste communicant namen deel aan de tocht!

Seppe Coenye (c) eigen foto
Natan Daguyt (c) eigen foto
Andrea Tajo (c) eigen foto